Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stad förbjuder rökning i hyresbostäder - gäller även balkongen

Rostig plåthink med cigarettfimpar utomhus.
Det är slutrökt på balkongen i stadens nya hyreshus. Rostig plåthink med cigarettfimpar utomhus. Bild: Sebastian Dahlström cigarettrökning

Helsingfors stad förbjuder rökning i sina hyresbostäder. Rökförbudet gäller inne i lägenheterna, på balkonger, gårdar och altaner - och berör nya och grundrenoverade lägenheter.

Helsingfors stad, Finlands största hyresvärd, är först ut med att utnyttja nya tobakslagens möjligheter. Rökning kommer att förbjudas inte bara i stadens lägenheter utan också på balkonger, altaner och gårdar. Förbudet gäller nya och grundrenoverade lägenheter, men inte de hyreskontrakt som är i kraft nu.

Enligt stadens hyresbostäder Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) är tiden mogen för ett totalt rökförbud. Det finns också många motiv till ett rökförbud, säger Jaana Närö, vd på Heka.

- Enligt en färsk undersökning har rökningen minskat i Helsingfors, och vi vill stöda att det röks mindre. Beslutet har också att göra med både fastighetsskötsel och trivsel.

Rökförbudet hindrar bland annat att rök kommer in i grannlägenheter.

Rökförbudet ingår i hyresavtalet

Rökförbudet är en del av villkoren för hyresavtalet.

- Om hyresgästen upprepade gånger bryter mot rökförbudet kan det leda till anmärkningar, varningar och vidare till uppsägning, säger Närö.

Enligt chefsjurist Jenni Hupli på fastighetsföreningen Kiinteistöliitto är det helt lagligt att förbjuda rökning, också på terasser, så länge som det står skrivet i hyresavtalet.

Det är den nya tobakslagen träder i kraft den 20 maj.

Läs mera:

Klistermärke på en glasvägg där det står rökningsområde.

Allt trängre för rökare i Finland

Tobakslagen skärps den 20 maj och rökningen begränsas ytterligare. Den nya lagen gör det möjligt att förbjuda rökning på balkongen och den tar bort smaksatta cigaretter från butikshyllorna. Regeringen vill få finländarna att fimpa för gott.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen