Hoppa till huvudinnehåll

Herrfors lockar datacenter till Jakobstad

Herrfors område på Alholmen i Jakobstad
Herrfors område på Alholmen i Jakobstad Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,Katternö oy,datacenter,Alholmen

Google öppnade ett datacenter i Stora Ensos igenbommade pappersbruk i Fredrikshamn. Något liknande, men i kanske mindre skala, hoppas Herrfors locka till Alholmen i Jakobstad.

Jakobstad har alla förutsättningar för ett datacenter, säger Katternökoncernens vd Stefan Storholm. Det är dotterbolaget Herrfors industrihall vid havet ute på Alholmen som är påtänkt som datacenter.

Havsvatten finns för kylning, en 110 kilovolt ledning finns till UPM Kymmenes fabriker bredvid, goda fiberförbindelser och på andra sidan vägen kan Alholmens kraft ge reservkraft vid störningar i riksnätet.

- Vi har gjort en marknadsstudie och Jakobstad är ett klart alternativ för företag som planerar nya datacenter i Finland.

Stefan Storholm säger att om projektet lyckas handlar det om 10-tals miljoner euro i investeringar. Hallen som nu står på tomten är för liten och kan tillbyggas eller rivas vid behov.

Herrfors fick större tomt

Enda problemet, en för liten tomt, röjdes undan på tekniska nämndens senaste möte. Herrfors fick reservera den bredvidliggande arrendetomten på tre år. Det är den tid Herrfors har på sig att locka investerare till Jakobstad.

Om det inte lyckas kan arrendetomten ges till andra. Det fanns ytterligare två investerare som fikade efter tomten. Andersman Ab ville satsa på en båthamn och flytbrygga för större segelbåtar.

Liknande planer hade Roger Sundstedt och Jarmo Myllymäki för ett under bildning varande bolag. En hall för reparation och förvaring av båtar.

Herrfors industrihall på Alholmen har senast använts till att tillverka en katamaran på 60 fot. Ytterligare en skrovfärdig båt väntar på en köpare.

Läs också