Hoppa till huvudinnehåll

Italien ger grönt ljus till registrerade parförhållanden

Demonstranter i Florens visade upp en väckarklocka för att uppmana politikerna att skynda på lagen för samkönade partnerskap och kräva fler rättigheter för sexuella minoriteter.
Demonstranter i Florens kräver fler rättigheter för sexuella minoriteter och håller upp en väckarklocka. Demonstranter i Florens visade upp en väckarklocka för att uppmana politikerna att skynda på lagen för samkönade partnerskap och kräva fler rättigheter för sexuella minoriteter. Bild: Maurizio Degl'Innocenti / EPA registrerat partnerskap,mjukisdjur,Väckarklocka,demonstrationer,Italien,björnar,nallar

Parlamentet i Italien sade på onsdag ja till registrerade parförhållanden mellan människor av samma kön. Rösterna föll 369 för och 193 emot.

Det här ses som en viktig milstolpe för de mänskliga rättigheterna och lagen innebär att samkönade får rätt att ta varandras efternamn och att ärva varandra på samma sätt som alla gifta par.

Bakom lagförslaget står Italiens premiärminister Matteo Renzi och senaten gav grönt ljus redan i februari.

Men reformen får också kritik för att inte gå tillräckligt långt. Par av samma kön får till exempel inte rätt att adoptera barn.

Opinionsmätningar visar att allt fler italienare är för registrerade parförhållanden, men merparten av italienarna vill inte att homosexuella par får rätt att adoptera barn.

Italien är det enda landet i Västeuropa som inte erkänt samkönade relationer. Avsaknaden av en partnerskapslag har lett till kritik bland annat från Europadomstolen.

I östra Europa saknar också Polen, Lettland, Litauen och Ryssland partnerskapslagar.