Hoppa till huvudinnehåll

Professor: "Bränderna i Helsingfors kan fortsätta - gärningsmännen troligen fler än en"

Kauko Aromaa ser allvarlig ut
Kauko Aromaa tror inte att det har brunnit färdigt Kauko Aromaa ser allvarlig ut Bild: Yle/ Karin Filén kauko aromaa

Det kommer att fortsätta att brinna i Helsingfors trots att en misstänkt har gripits. Det rör sig om fler än en gärningsman, tror Kauko Aromaa som är professor i kriminologi.

Polisen meddelade i tisdags att de har gripit en misstänkt för bränderna runt omkring Helsingfors. Bland annat har gårdsbyggnader, bilar, en grävskopa, en motorcykel och en sopcontainer stuckits i brand. Bränderna har ägt rum i nordöstra Helsingfors, Lillhoplax, Berghäll och i Brunakärr.

Eld.
Många barn fascineras av att tända eld på saker. De flesta vuxna har den impulsen under kontroll. Eld. Bild: Yle/Jonas Blomqvist flamma

- Jag skulle gissa att det också i fortsättningen kommer att brinna. En mordbrännare brukar agera på ett relativt litet område och det är osannolikt att en person skulle ha rest omkring i storstadsområdet i det här ärendet.

Pensionerade professorn i kriminologi Kauko Aromaa påpekar också att det är väldigt olika föremål som har brunnit, en del privat ägendom och en del offentlig. Det pekar också på att det rör sig om flera gärningspersoner.

Knappast politiskt motiv

- Det vanliga när det gäller sådana här bagateller, dvs som inte är avsedda att orsaka personskada, är att gärningspersonen är någon som tycker att det är kul att se på när något brinner. Så som barn gör. Många barn tycker om att tutta eld på saker, men hos de flesta vuxna är impulsen under kontroll. Fast inte hos alla. Det kan bli tvångsmässigt.

Mångas tankar har säkert gått till bilbränder i förorter till Paris och Stockholm. Kan bilbränderna här ha liknande motiv? Kauko Aromaa tycker ändå att det är osannolikt att det skulle finnas politiska motiv bakom bränderna i Helsingfors, eftersom det inte har kommit någon politisk yttring efter dådet.

- Det tyder på att det är någon som vet hur man tuttar eld på en bil och som tycker om att se på när bilen brinner.

Läs också:
En gripen för Helsingforsbränder
Anlagda bränder i Helsingfors också i natt

Läs mera:

En gripen för Helsingforsbränder

Polisen har gripit en person som misstänks för flera av den senaste tidens bränder i Helsingfors.