Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Svenska fotbollsförbundet betalade agentpengar till skatteparadis

Lars-Åke Lagrell var ordförande för SvFF när avtalet slöts.
Lars-Åke Lagrell var ordförande för SvFF när avtalet slöts. Lars-Åke Lagrell var ordförande för SvFF när avtalet slöts. Bild: IBL Sweden Lars-Åke Lagrell

Ett tidigare TV-avtal mellan Svenska fotbollförbundet och en kontroversiell norsk agent har fört kring 150 miljoner kronor ut ur Sverige och till brevlådeföretag med koppling till ökända juristfirman Mossack Fonseca, avslöjar SVT:s granskning.

Det är handlingar från de så kallade Panama-dokumenten som fört SVT det kontroversiella avtalet på spåren. Svenska fotbollförbundet sålde tv-rättigheter för fotbollsallsvenskan åren 2011–2015 via ett schweziskt bolag till TV4 och avtalet var värt runt 1,5 miljarder kronor.

Det var meningen att avtalet skulle vara hemligt, men har nu nått dagsljud efter den stora internationella läckan från skatterådgivningsbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Läs hela SVT:s reportage om fallet på SVT:s webbplats

Avtalet är undertecknat år 2009 av dåvarande ordföranden för SvFF, Lars-Åke Lagrell och gav agenten och mellanhanden Rune Hauge ett rejält tillskott till kassan. Enligt överrenskommelse skulle Hauge få tio procent av avtalssumman på 1,5 miljarder kronor.

Pengarna skulle slussas till Hauges bolag Profile Media Ltd, registrerat på skatteparadisön British Virgin Islands. Profile Media administrerades av Panamabyrån Mossack Fonseca och har sitt kontor på kanalön Guernsey, skriver SVT.

När SVT försökte nå Hauge för en kommentar vägrade han att svara på frågor. Hauge har tidigare varit indragen i skandaler kring spelaraffärer han varit involverad i.

Lars-Åke Lagrell ställde upp för intervju på kamera för SVT och konstaterade att han inte vet om Hauge skattat på de pengar han fått av SvFF.

– Nej, det vet jag inte. Och jag vet inte om han har betalat skatt för sina andra affärer heller. I vår relation har han alltid gentemot oss varit hederlig, uppgav Lagrell till SVT.

Lagrell sade också i intervjun att han själv kunde tänka sig att göra affärer med Hauge än i denna dag. Hade han däremot representerar Svenska fotbollsförbundet hade han resonerat annorlunda.

– Nej, det skulle vi inte göra i dag. Det tror jag inte. Det tror jag inte mina efterträdare gör, avrundade Lagrell.