Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland fortsätter kontrollera gränserna – seger för Merkels motståndare

Syriska flyktingar anländer till Goettingen i Tyskland.
Syrier anländer till Goettingen i Tyskland. Syriska flyktingar anländer till Goettingen i Tyskland. Bild: EPA/SWEN PFOERTNER kappsäck,flyktingar,asylsökande (process),gränskontroller,Baggage,Kappsäck,Resande och pendling,turism

Regeringen i Tyskland kom på tisdagen överens om att fortsätta med gränskontrollerna. I första hand handlar det om de kontroller som görs vid gränsen mot Österrike.

De nuvarande kontrollerna var planerade att fortsätta tills på torsdag och inom regeringen har det förekommit en hel del stridigheter kring om kontrollerna ska fortsätta eller inte.

Den tyska inrikesministern Thomas de Maizière meddelade för några veckor sedan att det inte finns något behov av att fortsätta med kontrollerna.

– Det här retade förstås upp de bayerska kristdemokraterna som allt sedan hösten har motsatt sig förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik, säger Johnny Sjöblom, Svenska Yles medarbetare i Tyskland.

– De bayerska kristdemokraterna hade till och med hotat med att dra den tyska regeringen inför rätta om man slopar kontrollerna. Det här skulle i praktiken ha betytt att man går emot en regering där man själv sitter med och bestämmer.

Överenskommelsen betyder att man kommer fortsätta med kontrollerna ända tills EU klarar av att trygga säkerheten vid de yttre gränserna.

– De bayerska kristdemokraterna ser förstås det här som en seger och partiledaren Horst Seehofer går till och med så långt att han säger att det här de facto är slutet på Merkels välkomstpolitik.

Tillströmningen har avtagit

Enligt Sjöblom är poliserna vid de tyska gränserna rätt så undersysselsatta. Antalet flyktingar som lyckas ta sig så långt som till Tyskland har minskat avsevärt – i februari kom 60 000, i april 16 000.

– Från regeringshåll säger man att det här främst hänger ihop med överenskommelsen med Turkiet. Men en viktig orsak är förstås också att den så kallade Balkanrutten för tillfället är helt stängd.

Räknar man med att det kan komma fler flyktingar igen?

– Det är säkert något man räknar med och här i Tyskland följer man förstås noggrant med vad som händer i Österrike, säger Sjöblom

I Österrike förbereder man sig på att flyktingarna kommer att hitta nya vägar norrut.

Österrikisk polis kontrollerar fordon och söker efter illegala immigranter vid gränsen till Ungern.
Österrikisk polis kontrollerar fordon vid gränsen till Ungern. Österrikisk polis kontrollerar fordon och söker efter illegala immigranter vid gränsen till Ungern. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA gränser,gränskontroller,asylsökande (process),flyktingar,körbanor,Österrike

– Då den här Balkanrutten nu är stängd räknar man med att det så småningom börjar komma mer flyktingar till Österrike via Italien. Och därför bygger man för tillfället ut kontrollposterna vid alpövergången i Brennerpasset, säger Sjöblom.

Sannolikt i början av juni är det meningen att alla bilar och tåg på väg in i Österrike via Brenner ska kontrolleras.

Det österrikiska parlamentet godkände för en tid sen en nödförordning som i vissa särskilda fall kan göra det möjligt att stoppa så gott som alla flyktingar som försöker ta sig över gränsen till Österrike.

Majoriteten positiva till kontroller

I Tyskland visar de flesta opinionsmätningar att en majoritet tycker att gränskontrollerna behövs trots att de försvårar och förlänger resor över gränserna.

I en undersökning som gjordes i februari var det nästan 60 procent av de tillfrågade som tyckte så här.

– I Österrike är den här siffran ännu betydligt högre, säger Sjöblom.

Samtidigt är det ändå många inom industri och spedition som klagar över kontrollerna. De för med sig långa bilköer vilket betyder förlorad tid och förlorad förtjänst för många företag.

– Om Österrike verkligen inför kontroller vid Brenner kommer det att få långtgående följder för hela trafiksituationen i Centraleuropa.

Johnny Sjöblom intervjuades av Johannes Tabermann i Aktuellt 17 den 11 maj.