Hoppa till huvudinnehåll

Vattnet i Lammalabäcken redan bättre?

Lammalabäckens mynning i Västanfjärd.
Det renade avloppsvattnet från avloppsreningsverket i Västanfjärd har runnit ut i Lammalabäcken och Lammalaviken. Nu har reningsverket stängt och ortsborna hoppas att vattnet i bäcken och viken blir klarare. Lammalabäckens mynning i Västanfjärd. Bild: Yle/Monica Forssell Västanfjärd,lammalabäcken,Lammala

Ett par månader efter att Lammala avloppsreningsverk stängt ser vattnet i både Lammalabäcken och Lammalaviken redan bättre ut. Det tycker åtminstone Andreas Ölander som länge kämpat för vattendragen i Västanfjärd.

Västanfjärd skulle bli ”den utsläppsfria kommunen”, men ett dåligt fungerande avloppsreningsverk gjorde att kommunen hade svårt att nå upp till sin egen devis.

Sedimenteringsbassängen utanför Lammala reningsverk.
Sedimenteringsbassängen utanför reningsverket ska tömmas och fyllas med ny jord. Sedimenteringsbassängen utanför Lammala reningsverk. Bild: Yle/Monica Forssell Lammala,Reningsverk,sedimenteringsbassänger

I våras stängde Lammala reningsverk, och nu hoppas ortsborna att både Lammalabäcken och Lammalaviken så småningom ska börja må bättre.

Avloppsreningsverket i Lammala, Västanfjärd.
Reningsverket töms nu och kommer sedan att rivas. Avloppsreningsverket i Lammala, Västanfjärd. Bild: Yle/Monica Forssell avloppsreningsverk

Andreas Ölander bor i närheten av bäcken och hyr också ut båtplatser vid bäckmynningen. Han har i flera år oroat sig för vattenkvaliteten. Ibland har vattnet liknat en svart välling och luktat mycket illa.

Lammalabäcken
I maj 2014 såg vattnet i bäcken ut så här. Lammalabäcken Bild: Andreas Ölander lammalabäcken

Lammala reningsverk stängde den 17 mars. Enligt Ölander är vattnet redan klarare.

- Förut blev fiskarnas oljerockar bruna när de tog upp sina nät i viken, men inte nu längre, säger Andreas Ölander.

Andreas Ölander.
Andreas Ölander. Andreas Ölander. Bild: Yle/Monica Forssell andreas ölander

Andreas Ölander är övertygad om att vattenkvaliteten i Lammalabäcken nu kommer att bli bättre.

- Jag är mycket förhoppningsfull.

Lammalabäcken i Västanfjärd.
Helt klart kommer vattnet i bäcken ändå knappast någonsin att bli, tror Andreas Ölander. Det här eftersom det rinner ut näringsämnen i bäcken från både jord- och skogsbruk i området. Lammalabäcken i Västanfjärd. Bild: Yle/Monica Forssell lammalabäcken,Västanfjärd

- Jag är otroligt glad över att reningsverket stängt. Men jag undrar hur mycket det släppts ut under alla åren som gått, fortsätter Ölander, som också hoppas att Kimitoöns kommun håller sitt löfte om att följa upp vattenkvaliteten i bäcken och viken.

Kimitoöns kommun följer upp vattenkvaliteten i Lammala under två år

Raimo Parikka, t f verkställande direktör vid Kimitoöns vatten, tror också att vattenkvaliteten i Lammalabäcken och Lammalaviken kommer att bli bättre nu då avloppsvatten från Västanfjärds reningsverk inte längre belastar vattendragen.

Raimo Parikka, t f verkställande direktör för Kimitoöns vatten.
Raimo Parikka, t f verkställande direktör för Kimitoöns vatten,säger att reningsverket inte uppfyllde alla krav som ställdes på det. Raimo Parikka, t f verkställande direktör för Kimitoöns vatten. Bild: Yle/Monica Forssell raimo parikka

På frågan hur dåligt reningsverket egentligen var, svarar Raimo Parikka så här:

- Det uppfyllde inte riktigt alla kraven som ställdes på det. Det är bra att det är stängt och att avloppsvattnet pumpas till Tyska holmens reningsverk nu.

- Personligen tycker jag det är bra att kommunen använder ett reningsverk i Dalsbruk. Det är bra för hela Östersjön att kommunen använder ett modernt och effektivt reningsverk och att dåliga stängs. Jag tycker det är en jättebra satsning, säger Parikka.

Kimitoöns kommun kommer att följa med läget i vattendragen under två års tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland