Hoppa till huvudinnehåll

Yle och DNA har slutit avtal om distribution av Yles HD-kanaler i marknätet

Logotyper för Yles HD-kanaler
Logotyper för Yles HD-kanaler Bild: Yle HD-teknik,HD-tv-kanaler,högupplösning,logotyper,tv-kanaler

Yle och DNA har undertecknat ett avtal om antenndistribution av Yles HD-kanaler från och med år 2017. Avtalet gäller tillsvidare till och med år 2026.

Alla Yles fyra HD- eller högupplösta kanaler syns gratis och okrypterade på VHF-området i DNA:s marknät. Sebarhetsområdet för DNA:s marknät täcker ungefär 85 procent av de finländska hushållen.

“Konkurrensutsättningen av distributionen för våra HD-kanaler gav ett bra resultat och samarbetet med DNA fortsätter. Nu kan Yle utveckla HD-antenndistributionen för tv tillsammans med en finländsk partner och bidra till att VHF-frekvensområdet utnyttjas effektivt. Via DNA:s antenndistribution finns Yles HD-kanaler tillgängliga i en stor del av de finländska huhållen redan nu, även om vi först år 2020 kan erbjuda HD via antenn i hela landet”, säger Yles produktionsdirektör Janne Yli-Äyhö.

“På DNA har vi målmedvetet främjat HD-utbudet i de finländska hemmen via vårt tv-nät. Yles HD-kanaler är en viktig del av det här utbudet. Avtalet vi nu ingått om distribution av Yles HD-kanaler i vårt marknät gör det möjligt för oss att fortsätta ett långsiktigt utvecklingsarbete och se till att Yles hela utbud kan följas i högklassig HD-kvalitet också i antennhushållen”, säger Jarno Haikonen, som är direktör för DNA:s nöjesaffärsverksamhet.

Yles HD-kanaler har följande kanalplatser i DNA:s marknät

 • Yle TV1 HD 21
 • Yle TV2 HD 22
 • Yle Fem HD 25
 • Yle Fem HD 27

För att kunna motta kanalerna krävs en VHF-antenn som är riktad mot DNA:s marknät, och för att kunna se kanalerna behövs en Antenna Ready HD-certifierad mottagare.

Hela Finland övergår till HD våren 2020

Hela Finland går in i HD-eran då sändningarna i standardkvalitet, SD-sändningarna, upphör 31.3.2020. Efter det syns högupplösningssändningarna i det markbundna nätet i hela Finland med en Antenna Ready HD-apparat. Fram till våren 2020 fortsätter alltså tv-sändningarna i standardkvalitet i marknätet.

Yle har erbjudit sina kanaler i HD sedan 2011 och före utgången av 2016 kommer Yles hela tv-programproduktion att vara HD-kvalitet.

Yles tv-kanaler finns i bred utsträckning tillgängliga i högupplöst format

 • Yles tv-sändningar finns tillgängliga i HD på Yle Arenan.
 • Alla Yles tv-kanaler finns tillgängliga i HD-format i de finländska kabel- och IPTV-operatörernas kanalutbud.
 • I marknätet syns Yles samtliga fyra HD-kanaler på DNA:s VHF-område
 • Yle TV1 HD och Yle TV2 HD syns också i Canal Digitals satellitdistribution.

För mera information:
Janne Yli-Äyhö, produktionsdirektör, Yle, tfn 0400 410 698, janne.yli-ayho@yle.fi
Jarno Haikonen, direktör för nöjesaffärsverksamhet, DNA Ab, tfn 044 044 2058, jarno.haikonen@dna.fi
DNA:s kommunikation,tfn 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Bolaget

 • Svenska Yle lanserar mästarkurs för finlandssvenska manusförfattare

  Mästerkurs ska ge fler TV-manus på svenska.

  Med hjälp av internationella mentorer i toppklass, individuell konceptutveckling och seminarier hoppas Svenska Yle och Kulturfonden fördjupa kunskapen om manusarbete och höja kompetensen bland finlandssvenska tv-manusförfattare. Projektet går under namnet Serieverkstaden och inleds i höst.

 • OS 2022–2024 och rejält med vintergrenar – Yle säkerställer att alla har tillgång till sportögonblick

  Yle visar både vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024.

  Yle har ingått ett betydande sändningsavtal för många intressanta idrottsevenemang och -grenar och säkerställer att bänkidrottarna kan ta del av oförglömliga stunder långt in i framtiden. Utöver OS i Tokyo i år kommer även vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024 att visas på Yles kanaler. Dessutom kommer Yle att fram till 2024 sända världscupen i skidsport i Österrike som det internationella skidförbundet FIS arrangerar.

 • Yle har tecknat hyresavtal angående utrymmen i Wasa Station

  En flytt till Wasa Station skulle bli aktuell 2023.

  Yle och byggnadsföretaget YIT har undertecknat ett hyresavtal enligt vilket Yles verksamhet i Vasa flyttar till Wasa Station ifall byggplanerna förverkligas. En flytt till Wasa Station skulle bli aktuell tidigast hösten 2023. Yle äger i dag fastigheten på Abborrvägen i Vasa där bolaget verkar.