Hoppa till huvudinnehåll

Bistra miner i Lovisa stads museum

fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16
Eddie Bruce, museiassistent Carina Nygård och museiintendent Jaana Toivari-Viitala tar en paus i arbetet med att färdigställa utställningen. fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus fotoutställning

Att stiga in i Lovisa stads museum är som att gå tillbaka i tiden 150 år.

Nästan exakt så gamla är nämligen de äldsta av de fotografier som ställts fram i muséets nedre våning.

Stadens första fotograf hette Anders Wilhelm Felixzon (1820-1906) och han fick tillstånd av magistraten att bedriva en fotostudio. Jo, det krävdes tillstånd. Det krävdes också en tjock plånbok. Vanliga människor hade inte på den tiden ens en teoretisk chans att bli fotografer.

fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16
fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus fotoutställning

Digitaliserade glasnegativ

Felixzon hade vad som krävdes. Han var nämligen arkitekt och silver- och guldsmed och blev snabbt ett etablerat namn också inom fotografering, långt innan andra välbärgade Lovisabor följde honom i fotspåren.

- Han började fotografera bara några år efter Lovisa storbrand och det skulle gå hela 37 år innan staden skulle få sin följande studiofotograf. I finska arkiv finns det bevarade negativ av bara cirka 35 samtida fotografer, säger Eddi Bruce, som arbetat med att digitalisera de fotografier som visas på utställningen.

Dåtida Instagram

På utställningen I fotografens ateljé finns också en del fotoalbum utställda.

- Man kunde säga att fotoalbumen var någonting av dagens Facebook eller Instagram. De låg framme i huset och gästerna kunde fritt bläddra bland albumen och kommentera och tycka till, helt enkelt sätta tummen upp för de bilder man gillade, säger museiintendent Jaana Toivari-Viitala.

eddie bruce, carina nygård, jaana toivari-viitala 12.05.16
Eddie Bruce, Carina Nygård och Jaana Toivari-Viitala. eddie bruce, carina nygård, jaana toivari-viitala 12.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus jaana toivari-viitala
eddie bruce med gammalt foto i bakgrunden
Eddie Bruce har digitaliserat bilderna från glasnegativ. eddie bruce med gammalt foto i bakgrunden Bild: Yle/Stefan Härus eddie bruce

Bok födde tanke på utställning

Idéen till utställningen föddes i och med boken om stadsdelen Neristan i Lovisa, som utkom för ett par år sedan. I den boken kartläggs både byggnader och invånare från 1700-talet och tvåhundra år framöver.

Föreningen som gav ut boken kontaktade Lovisa stads museum för att höra sig för om det möjligen skulle finnas gamla Lovisa-fotografier att tillgå.

- Vi plockade fram lådorna med glasnegativ och Eddie Bruce gick med på att digitalisera dem. Då dök tanken upp att arrangera en utställning med gamla fotografier, säger Toivari-Viitala.

Det finns tusentals och åter tusentals negativ från olika tidsepoker i muséets gömmor. Till dags dato har Eddie Bruce digitaliserat cirka 600 glasnegativ. De som inte ännu är digitaliserade är arkiverade och packade i syrafritt papper i väntan på digitalisering.

fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16
Fotoalbumen finns bakom glaset. fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus kommendantshuset i lovisa

Förstorade och små foton

På utställningen har man valt att dels ställa ut jätteförstoringar av gamla fotografier och dels gamla foton i originalutförande.

- Det intressanta är att man kan känna igen den studiorekvisita som fotograferna använt sig av i fotografierna. Samma stol kan finnas på foton tagna av fotografer från olika tidsepoker, vilket vittnar om att ateljéerna gått så att säga i arv bland fotograferna i Lovisa, säger Toivari-Viitala.

fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16
Tidstypiskt porträtt: Med armbågen på bordet. fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus kommendantshuset i lovisa
fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16
Inte ett léende. fotoutställning i lovisa stads museum 12.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus fotoutställning

En detalj som man inte kan undgå att märka när man ser sig omkring i de två utställningsrummen, är att samtliga personer på porträttbilderna ser ganska bistra ut. Inga léenden här inte. Många lutar sig också mot ett bord eller en stol.

- Orsaken till att de lutar sig är att slutartiden var lång. Det gällde för personerna som skulle fotograferas att inte röra på sig eller vingla till medan slutaren var öppen. För att undvika det, lutade man sig mot ett fast föremål, förklarar Bruce.

- Precis, och ofta lutade man sig med just armbågen mot ett bord, vilket gör att posén på många fotografier från den här tiden är rätt likadan, säger Toivari-Viitala.

Manliga symboler med på bild

En av de som lutar sig är en kvinna som länge var oidentifierad. Damen på bilden sitter i sin finaste krinolin i en omgivning som inte alls ger hennes dyra fluffiga klänning rättvisa.

- Omgivningen är minsann inte palatslik. Det är i alla fall Anders Wilhelm Felixzon som är fotografen och nu vet vi också att damen som avporträtterats hette Adelina Charlotta Sundman, född 1838, berättar Toivari-Viitala.

adelina charlotta sundman född 1838
Adelina Charlotta Sundman - född 1838. adelina charlotta sundman född 1838 Bild: Yle/Stefan Härus adelina charlotta sundman

Andra kulturhistoriska detaljer som den koncentrerade betraktaren lägger märke till, är att herrarna ofta skulle ha sin hatt med på bilden och kanske också sin spatserkäpp.

- De manliga symbolerna skulle vara med när det var dags att bli högtidligen avporträtterad hos stadens fotograf, säger Toivari-Viitala.

Jämlikhetstänkande redan då

Kvinnorna skulle också ha hatten med på bild, men den skulle alltid hållas i knäet.

- Det finns också en bild i våra samlingar, där en kvinna fotograferats med ett ihopfällt paraply. Vi skrattade länge när vi såg den bilden, säger Toivari-Viitala.

Det fanns tydligen en strävan till jämlikhet redan 1865.

Utställningen I fotografens ateljé i Lovisa stads museum pågår mellan den 15 maj och 4 september.

Lovisa museum
Lovisa stads museum. Lovisa museum Bild: Yle/ Katarina Lind lovisa museum