Hoppa till huvudinnehåll

Facebook anklagas för att manipulera dina nyheter – vad handlar det om?

Facebook.
Det är inte bara algoritmer som avgör vilka nyheter du ser på Facebook. Facebook. Bild: Yle sociala medier

I hur stor utsträckning kan Facebook styra och begränsa vilka nyheter du ser?

Diskussionen tog fart i början av den här veckan när en journalist som tidigare jobbat för Facebook berättade för Gizmodo att hen tillsammans med sina kolleger rutinmässigt censurerat innehåll som kan vara av intresse för konservativa användare. Till exempel har artiklar om Mitt Romney och det högerkonservativa CPAC-mötet medvetet plockats bort ur nyhetsflödet.

- Det här är ytterligare ett exempel på hur villkoren i den offentliga diskussionen håller på att förändras. Länge var vi vana vid att våra nyheter kom via de traditionella massmedierna som styrdes av journalistiska redaktioner och principer, men nu kan man inte längre vara lika säker på vem det är som kontrollerar informationen, säger Nicklas Håkansson som är docent i media och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Länge var vi vana vid att våra nyheter kom via de traditionella massmedierna som styrdes av journalistiska redaktioner och principer, men nu kan man inte längre vara lika säker på vem det är som kontrollerar informationen― Nicklas Håkansson

Nicklas tycker ändå inte att förändringen nödvändigtvis behöver vara negativ. Den manuella manipulationen kan rentav fungera som ett slags motvikt till de maskinella urval som också görs i flödena. Emanuel Karlsten, journalist och expert på sociala medier är inne på samma linje.

- Det som hänt är helt enkelt att en grupp journalister fått tillgång till en rad olika trender och så har de valt ut de trender som kopplar till verifierade nyheter. Med algoritmer finns det en risk att vi bara får uppdateringar som bekräftar vår egen världsbild, det blir en bubbla där vi enbart ser sådant som vi själva gillar. Där kan en manuell påläggning fungera bra och ge oss lite friktion, sådant som utmanar tanken.

Emanuel Karlsten tror att den manuella manipulationen av nyhetsflödet kan utmana våra invanda tankemönster. Bild: X3M/Catariina Salo emanuel karlsten

Men vad går hela den här Facebookskandalen egentligen ut på? Låt oss förklara händelseförloppet i några steg.

1. Anklagelser
Facebook anklagas alltså för att vara partiskt i sitt nyhetsflöde och anklagelsen riktar sig främst mot artiklar som dyker upp i den så kallade ”trending topics”, rutan med nyheter och ämnen som många talar om och delar. Den här rutan fungerar bara på engelska i vissa länder, vilket betyder att du inte ser den i ditt flöde om du använder Facebook på svenska. Förutom att Facebook anklagas för att ha censurerat vissa ämnen berättar tidigare anställda också att de rutinmässigt lagt till vissa artiklar på listan även om de inte varit så trendiga.

2. Facebook bestrider anklagelserna
Kort efter att anklagelserna blivit offentliga stiger Facebookanställda Tom Stocky fram och säger att det är han och hans team som är ansvariga för listan. Han bestrider anklagelserna och hävdar att det är moderatorernas uppgift att se till att oseriösa och missvisande nyheter inte dyker upp på listan bara på grund av en algoritm. Han skriver också att Facebook är en plattform för människor med olika politiska åsikter och att Facebooks regler inte tillåter dem att censurera en viss politisk synpunkt.

3. Varför talar vi om det här?
Facebook motiverar listans innehåll genom att säga att de lyfter fram ämnen som blivit populära på Facebook de senaste veckorna. Men censuranklagelserna har fått många att diskutera Facebooks nästan skrämmande stora makt att styra agendan. Kunskap är makt, och makten ligger i Facebooks händer. Dessutom har människor blivit upprörda eftersom de tidigare trott att de artiklar som dyker upp har valts av automatiska algoritmer, medan det nu visat sig att det är vanliga människor som står bakom listan.

4. Hur reagerar folk?
En del anser inte att moderatorernas agerande är problematiskt eftersom fejknyheter och andra osakligheter på det här viset inte får lika stor synlighet. Det har också diskuterats om det är själva avslöjandet som är det viktiga, eller det faktum att Facebook inte vill erkänna att de är partiska. Problemet bottnar alltså snarare i att det inte är tydligt på vilka grunder urvalet sker, det görs så att säga i tysthet.

5. Vad pågår egentligen inom Facebook?
Efter att allt det här inträffat så hopar sig också följdfrågorna. Vem är det egentligen som modererar? Vad har de tidigare anställda för motiv när de går ut med uppgifterna om censur? När ska Facebook satsa på mer transparens? Många frågor och få svar. Facebook är fortfarande tyst om saken.

6. Nu då?
Efter anklagelser, förnekelse och en livlig nyhetsbevakning har också senaten, det vill säga de politiska beslutsfattarna i USA, meddelat att de vill att Facebookgrundaren Mark Zuckerberg ska svara på kritiken. Vad som händer nu är ännu oklart, men säkert är att Facebooks makt inte ska underskattas.

Texten utgår från Yle X:s artikel skriven av Emma Grunn.