Hoppa till huvudinnehåll

Flera döda citykaniner också i Esbo

Citykanin
Citykanin Bild: Mikael Crawford/Yle citykanin,kaniner

Viruset som har dödat citykaniner i Helsingfors verkar nu ha spritt sig till kaninerna i Esbo. Enligt Esbo stad har det påträffats flera döda vildkaniner inom stadens gränser.

Dödsorsakerna är ännu inte bekräftade, men livsmedelsverket Evira tror att kaninerna kan ha drabbats av samma virus som citykaninerna i Helsingfors.

För ett par veckor sedan hittade invånarna i Kottby i Helsingfors flera döda citykaniner. Evira har kommit fram till att kaninerna har drabbats av ett virus.

Kan smitta till tamkaniner

Esbo stad påminner nu om att de som bor på områden som har vildkaniner inte ska låta sina tamkaniner vistas utomhus. Staden säger också att man inte ska samla blad och växter som mat åt sin tamkanin då viruset eventuellt också kan smitta via växtlighet.

Den som hittar en död kanin ska inte begrava den utan hellre slänga den i blandavfallet. Staden råder också att man inte ska röra vid de döda kaninerna med bara händer, utan använda engångshandskar eller en plastpåse.

Viruset kan enligt Evira inte smitta till andra husdjur än kaniner, och inte heller till människor. Livsmedelsverket utreder kanindödsfallen.

Läs mera:

Samla inte maskrosblad åt din tamkanin - viruset kan smitta via maten

Samla inte maskrosblad åt dina tama kaniner och låt dem inte vistas utomhus, för då riskerar du att de smittas av det virus som just nu skördar liv bland citykaninerna. Det rådet ger miljöinspektör Raimo Pakarinen vid Miljöcentralen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen