Hoppa till huvudinnehåll

Höjda eftisavgifter i Åboland i höst

Legobitar på ett eftis
Legobitar på ett eftis Bild: Yle/ Philip Stenkula fritidshem,Samfundet Folkhälsan,legobitar,folkhälsans eftis på vårdbergsgatan

Många av de tvåspråkiga kommunerna i Finland höjer sina efteravgifter i höst.

Det här beror på en lagförändring som träder i kraft den 1 augusti, som gör det möjligt för kommunerna att höja avgifterna för eftermiddagsverksamheten för skolbarn.

För morgon- och eftermiddagsverksamheten kan bestämmas en månadsavgift och kommunen beslutar om storleken på månadsavgifterna.

Sydkustens landskapsförbund och Utbildningsstyrelsens svenska enhet utförde under vårvintern 2016 en kartläggning av eftisverksamheten i Svenskfinland. I enkäten framkom att av de totalt 31 svensk- och tvåspråkiga kommunerna kommer 25 kommuner att höja avgiften.

Åbo stad höjer eftisavgiften med 16 procent till 110 euro, Pargas höjer med 25 procent till 100 euro och Kimitoön höjer eftisavgiften med 33 procent till 80 euro.

Enligt lagförändringen får avgiften vara högst 120 euro för 570 timmar (ca 3h/dag) och högst 160 euro för 760 timmar (ca 4h/dag).

Avgifterna ska efterskänkas eller nedsättas, om det finns skäl med beaktande av vårdnadshavarens underhållsskyldighet eller utkomstmöjligheter eller vårdsynpunkter.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland