Hoppa till huvudinnehåll

Jorma Ollila: Nedskärningarna i utbildningen chockerande häftiga

Jorma Ollila
Jorma Ollila litar på att undomarna lyfter Finland. Jorma Ollila Bild: Outokumpu Jorma Ollila,ollila

Nokias förre vd Jorma Ollila kritiserar i starka ordalag regeringens nedskärningar av utbildningsanslagen.

- Nedskärningarna är chockerande häftiga. Jag hoppas att de inte orsakar oersättliga skador i kompetensnivån, säger Jorma Ollila.

Ollila säger att han godkänner regeringens övriga nedskärningar, men är av annan åsikt om nedskärningarna i utbildningen.

Jorma Ollila, som är styrelseordförande i Näringslivets forskningsinstitut Etla och Näringslivets delegation EVA, talade i dag vid ett evenemang som Helsingforsnejdens handelskammare ordnade i Borgå.

Konkurrensförmågan eget schabbel

Enligt Ollila beror problemen i den finska ekonomin på bristande förmåga att anpassa sig till de senaste årens ekonomiska chocker. Han kräver strukturella reformer.

- Konkurrensförmågan har vi schabblat bort helt på egen hand, arbetsmarknaden har anpassat sig alltför långsamt och löner och bonusar har inte korrigerats neråt.

- Det är fråga om attityder och vår anpassningsförmåga, mycket mer än en ökning av konkurrenskraften med 3,5 eller 5 procent, säger Ollila

Förre Nokiabossen sätter sitt hopp till de unga. De har anpassningsförmågan.

- Ungdomar och kompetens, det är en kombination som ger en positiv spiral, säger Ollila, och pekar på startupföretagen.

Tillväxt är inte raketvetenskap

Ollila jämför Finland och Sverige. I Sverige har man snabbt reagerat på förändringar, arbetsmarknaden är flexiblare, lönerna stiger långsammare och man har lyckats utöka servicesektorn.

Finland är i svårigheter för exporten är beroende av efterfrågan på investeringsvaror. Också marknadsföringsförmågan är sämre, liksom förmågan att kommunicera.

Men eftersom Finland lyckas slå Sverige i hockey ska det väl gå att få tillväxt också.

- Det här är inte raketvetenskap, säger Ollila.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes