Hoppa till huvudinnehåll

Maratonsession inför omröstning om Dilma Rouseffs öde

Dilma Rousseff
Dilma Rousseff Bild: EPA/Fernando Bizerra Jr. Dilma Rousseff,Brasilien

I Brasilien debatterar senaten i huvudstaden Brasilia som bäst inför röstning om att avsätta president Dilma Rousseff och dra henne inför riksrätt. Presidenten misstänks för att fifflat med siffrorna för statsfinanserna under presidentvalskampanjen år 2014.

Över hälften av senatorerna som hållit ett anförande under maratonsessionen som pågått i omkring 20 timmar har meddelat att de tänker rösta för att avsätta presidenten.

Senaten är det brasilianska parlamentets överhus och består av 81 senatorer. Sjuttio senatorer har meddelat att de vill hålla ett anförande i ärendet.

Tillfället ses som en möjlighet för politikerna att höja sin profil och få väljer att tacka nej till 15 minuter i rampljuset. Flera talare har också överskridit tidsgränsen.

- Jag ber om att alla ska ha tålamod eftersom vi måste se det här till slut, sade senatens ordförande Renan Calheiros vid ett skede av debatten.

Hittills har 45 senatorer sagt att de tänker rösta för avsättning och riksrätt för Rousseff medan 20 uttryckt sitt stöd för presidenten. En senator redogjorde inte för sitt röstningsbeslut.

Enligt de senaste beräkningarna väntas resultatet stå klart kring klockan 13 finsk tid.

Brasiliens tidigare president Fernando Collor de Mello talar i senaten.
Brasiliens tidigare president Fernando Collor de Mello talar i senaten. Brasiliens tidigare president Fernando Collor de Mello talar i senaten. Bild: EPA/CADU GOMES Brasilien,Fernando Collor de Mello,Dilma Rousseff

Demonstrationer för och emot

Utanför senaten har både motståndare och anhängare till president Rousseff samlats för att demonstrera. Polisen har skjutit tårgas mot demonstranterna som hålls i sär genom ett stängsel.

- Det här är förkastligt. Vi försvarar vår demokrati och de här männen skjuter tårgas mot oss. De är ynkryggar, sade läraren Celena Pereira som deltog i demonstrationen till Reuters.

Det är främst anhängare till president Rousseff som drabbat samman med polis medan motståndarnas demonstrationer kännetecknats av en avslappnad karnevalsstämning, enligt nyhetsbyråuppgifter.

Kravallpolis i Brasilien under demosntrationer för och emot åsidosättandet av president Dilma Rousseff.
Kravallpolis i Brasilien under demosntrationer för och emot åsidosättandet av president Dilma Rousseff. Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR. brasilien,Brasilien,Kravallpolis,Brasília,körbanor

Vicepresidenten tar över

I den allt mer sannolika situationen att en tydlig majoritet i senaten röstar för riksrätt tvingas Dilma Rousseff omedelbart att träda tillbaka och en utredning inleds.

Utredningen innebär att Rousseff måste dra sig åt sidan i ett halvt år och det anses allmänt betyda att Rousseff gjort sitt inom politiken i Brasilien.

Det innebär bland annat att Dilma Rousseff - Brasiliens första kvinnliga president - inte blir den brasilianska ledare som inviger OS i Rio de Janeiro i sommar.

Brasiliens vicepresident Michel Temer.
Michel Temer. Brasiliens vicepresident Michel Temer. Bild: EPA Michel Temer,Brasilien,Politik i Brasilien

I stället är det vicepresidenten Michel Temer som kommer att ta över makten i landet och därmed också det symboliskt viktiga OS-värdskapet.

- Michel Temer är inte folkvald som president, och kommer ha legitimitetsproblem om han inte lyckas visa att han kan styra Brasilien i rätt riktning, säger oppositionsledaren och senatorn Aecio Neves till Sveriges Radios utsände i Brasilien.

Neves förlorade med knapp marginal mot president Dilma Rousseff i valet 2014.

Michel Temer antas gå inför en rätt så klassisk högerpolitik och det kan hända att medborgarna i det folkrikaste landet Sydamerika inte alls tar emot Temers politiska program med öppna armar.

Allt tyder ändå på att det brasilianska arbetarpartiets 13 år långa sejour vid makten är över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes