Hoppa till huvudinnehåll

Nya varningar för Brexit

Brittiska flaggan utanför EU-kommissionen.
Brittiska flaggan utanför EU-kommissionen. Bild: EPA/LAURENT DUBRULE flaggor,flagga,Storbritannien,Europeiska unionen,Brexit

Den brittiska centralbanken Bank of England skärper sina varningar för ett brittiskt utträde ur Europeiska unionen. Samtidigt publiceras ett gemensamt uttalande av närmare 200 professionella nationalekonomer mot Brexit.

Bank of England har trappat upp varningarna för vad som händer om britterna röstar för att lämna EU. Enligt centralbanken kan en seger för ”lämna” leda till ett kraftigt fall i värdet på det brittiska pundet. Dessutom skulle arbetslösheten troligen öka.

Centralbankens penningpolitiska råd möttes på torsdagen och beslöt hålla räntenivån (0,5 %) oförändrad. Men samtidigt ville Bank of England åter en gång varna för att hushållen och företagen kan komma att dra in på konsumtion och investeringar.

- Pundet kommer troligen att försvagas ytterligare, eventuellt drastiskt. Kombinationen av effekter (…) kunde leda till en betydligt lägre bana för tillväxten och en betydligt högre bana för inflationen, skriver centralbanken i sin prognos.

Enligt Bank of England har kampanjen för att lämna EU redan nu påverkat tillväxten, men om britterna röstar för att hållas i EU kommer ekonomin att återhämta sig helt.

Professorer är på samma linje

På torsdagen publicerades också ett brev i The Times om konsekvenserna av Brexit. Det är undertecknat av 196 professionella nationalekonomer, de flesta professorer.

Enligt undertecknarna skulle ett utträde vara förknippat med betydande långsiktiga kostnader. Omfattningen av kostnaderna skulle bero på hur arbetskraftens fria rörlighet och eventuella tariffer skulle utformas.

Osäkerheten kring de framtida relationerna mellan Storbritannien och resten av världen skulle också belasta ekonomin flera år framåt. Dessutom är risken stor för att förtroendet för ekonomin på kort sikt sjunka.