Hoppa till huvudinnehåll

Skäriopen öppnar skärgården för säsongen

Hamntorget i Pargas
På lördag ordnas Skäriopen i Pargas centrum. Hamntorget i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus hamntorg i pargas

I Pargas centrum ordnas på lördag evenemanget Skäriopen för första gången, eller som arrangörerna själva säger – nu är det dags för den lokala säsongsöppningen i skärgårdsstaden Pargas.

På plats är lokala företag, föreningar, matproducenter och hantverkare, och det är just det lokala man vill lyfta fram, berättar Susane Rosenqvist.

- Skäriopen är ett nytt evenemang där vi tillsammans med staden vill lyfta fram det lokala och att folk borde använda mer lokalt, därför ordnas allt program av lokala aktörer och det är endast lokala försäljare från runt om i Pargas på plats, säger Rosenqvist som håller i trådarna för programmet.

Eliisa Riikonen, Sunane Rosenqvist och Tomas Eklund är med och ordnar Skäriopen i Pargas.
Eliisa Riikonen, Susane Rosenqvist och Tomas Eklund hoppas många kommer till Pargas centrum på lördag. Eliisa Riikonen, Sunane Rosenqvist och Tomas Eklund är med och ordnar Skäriopen i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus skäriopen

Fokus på det lokala

Under sommaren ordnas många olika evenemang och marknader runt om i skärgården, näringslivschef Tomas Eklund tycker ändå att det behövs ett evenemang där tyngdpunkten ligger på det lokala.

- Vi har många företag som erbjuder sina tjänster och produkter men folk verkar inte riktigt känna till att de finns. Folk vet inte om allt som vi har att bjuda på här i Pargas stad. Det här är ett utmärkt tillfälle att lyfta fram inte bara våra företag och deras tjänster utan också visa vilket otroligt rikt föreningsliv vi har i Pargas, säger Eklund.

Hamntorget i Pargas
Lokala producenter kommer att vara på plats. Hamntorget i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus hamntorg i pargas

Hoppas folk ska komma från Åbo och S:t Karins

Med och arrangerar Skäriopen är också Eliisa Riikonen från föreningen Åbolands hantverk och Gullkrona. Hon tycker det ur företagarnas synvinkel är mycket viktigt att det ordnas evenemang som lyfter fram det lokala.

- Evenemang behövs för att få folk till Köpmansgatan och Malmen. Jag skulle gärna se att det kom folk också från Åbo och S:t Karins så de skulle förstå hur nära det är till Pargas, hur vackert här är och vilka fina företag och butiker här finns, säger Riikonen.

Även om Skäriopen den här gången ordnas i Pargas centrum lyfter Susane Rosenqvist upp att man vill lyfta fram det lokala från hela Pargas stad och på plats är närmare 50 utställare från samtliga kommundelar.

- Vi ordnar det nu i Pargas centrum för att nå ut till sommargästerna och visa dem vilket stort utbud det finns i Pargas. Nästa gång kanske vi dyker upp i Korpo, säger Rosenqvist.

Köpmansgatan i Pargas
Programet börjar kl. 10 i Pargas centrum. Köpmansgatan i Pargas Bild: Yle Åboland Pargas,Gågata,axo

Skäriopen bjuder på digert program

Förutom att lokala försäljare, föreningar, matproducenter och hantverkare är på plats kommer det också att ordnas ett digert program på lördag. Området sträcker sig från Köpmansgatan till gästhamnen.

Det kommer bland annat att ordnas allt från ponnyridning, tävling i att bygga fågelholkar, till fönsterrenoveringar. På programmet finns också musik och Aspö spelmän kommer att uppträda. Dagen avslutas med bingo där lokala priser som restaurangbesök och hotellövernattningar lottas ut.

Som speaker fungerar Yle Åbolands egen Linus Hoffman.

Nu håller arrangörerna tummarna för att det vackra majvädret ska hålla i sig över helgen.

- Hur mycket folk det kommer beror ju ofta på vädret och tyvärr ser det ut som om det kan regna på lördag men jag tror nog att vi ska ha vädergudarna på vår sida, säger Rosenqvist.

Programmet börjar klockan 10 och pågår till klockan 16 på eftermiddagen. Här kan du läsa mer om programmet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland