Hoppa till huvudinnehåll

Vapen som dödade tonårspojke auktioneras ut

Trayvon Martin
Trayvon Martin. Trayvon Martin Bild: EPA/MICHAEL NELSON trayvon martin

Mannen som sköt ihjäl den obeväpnade afroamerikanske 17-åringen Trayvon Martin säljer vapnet på auktion.

I annonsen beskriver den nu 32-årige George Zimmerman pistolen som ”vapnet som användes för att försvara mitt liv och sätta stopp på Trayvon Martins brutala attack”. Han säger att intressenter nu får en möjlighet att ”äga ett stycke amerikansk historia".

Startpriset för vapnet är 5 000 dollar. Zimmerman uppger att intäkterna ska gå till att motarbeta proteströrelsen Black Lives Matter och bekämpa den demokratiske presidentvalskandidaten Hillary Clintons vapenkritiska retorik.

Zimmermans tilltag har gjort många upprörda och kvartersvakten ska ha fått dödshot.

- Jag kommer inte på en enda juridisk orsak till att han inte kan sälja vapnet, säger den tidigare statlige och federale åklagaren David S. Weinstein till nyhetsbyrån AP.

Uppmärksammat fall

Kvartersvakten George Zimmerman sköt ihjäl Martin i Florida i februari år 2012. Fallet blev mycket uppmärksammat och ledde till omfattande protester.

Zimmerman hävdade själv att han handlade i självförsvar eftersom Martin gick till attack. Pojkens familj vidhöll att den obeväpnade tonåringen inte hade attackerat vakten.

Över ett år senare friades Zimmerman av en domstol eftersom juryn gick på försvarets linje om att han agerade i självförsvar. Domen väckte upprörda reaktioner eftersom många anser att tonåringens hudfärg bidrog både till dödsskjutningen och till den friande domen.

Zimmerman under rättegången. Bild: Gary W. Green / POOL / EPA george zimmerman

Läs också