Hoppa till huvudinnehåll

Baltic Pilot döms för olaglig lotsning

Fartyg lotsas till Åbo hamn
Endast Finnpilot för utöva lotsningsverksamhet i Finland. (Arkivbild) Fartyg lotsas till Åbo hamn Bild: Yle/ Nora Engström sjömärke

Rederiet AS Alfons Håkans med dotterbolag har blivit dömda för att ha använt privat lotsning för sina fartyg.

Egentliga Finlands tingsrätt anser att rederiet gjort sig skyldig till lotsningsförseelse då man använde sig av sitt egna, privata lotsföretag Baltic Pilot. Enligt lagen har företaget Finnpilot monopol på verksamheten i Finland.

Verkställande direktören och lotsen dömdes att betala dagsböter, och bolagen måste gemensamt betala tillbaka de 1 256 euro, som de vunnit på att inte anlita Finnpilot.

Rederiets VD Joakim Håkans uppgav ändå innan rättegången att det var ett medvetet val att gå emot monopolet.

Enligt Håkans är den nuvarande lagen en tolkningsfråga. Tidigare hörde lotsningen till ett affärsverk, men nu ordnas verksamheten av företaget Finnpilot, som fått monopol på lotsningen.

Domstolen såg det som en förmildrande omständighet att företaget själv anmält förseelsen, de åtalade har erkänt sina brott, och ingen har ens kunnat påstå att saken skulle ha orsakat någon fara för sjöfarten.

Den ena lotsningen skedde i fjol på Erstan från Notgrund till Kuva udde, medan den andra lotsningen skedde på Åbo hamns område mellan hamnen och Runsala.

Redan innan domslutet kom hade Håkans konstaterat att man vill ha ett prejudikat, så att ärendet skulle gå vidare till högre instanser, oberoende av vem som fick rätt.

Läs också