Hoppa till huvudinnehåll

Därför klarade sig inte Norden i Eurovisionen i år

Nordens flaggor
Nordens flaggor Bild: NR Norden,Nordiska rådet,nordiskt samarbete,flaggor

Är den nordiska dominansen i Eurovisionen över? Ingen av de nordiska bidragen lyckades ta sig vidare till final. Vi frågade några sakkunniga vad det kan bero på.

Sverige är det enda nordiska landet i final på lördag, och det eftersom de står värdar för tävlingen. Har den nordiska dominansen i Eurovisionen brutits? Vi passade på att fråga några medierepresentanter på plats i Stockholm.

1. Varför har de nordiska framgångarna uteblivit i år?
2. Vart kommer de nordiska rösterna att gå?

Sandhja uppträder i Eurovisionen.
Finlands Sandhja föll ut efter första semifinalen. Sandhja uppträder i Eurovisionen. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision Song Contest 2016,Sandhja,SANDHJA - Sing it away

Eva Frantz, Eurovisionskommentator och -expert på Svenska Yle:

1) En kombination av otur och att låtarna helt enkelt inte räckte till. Ingen av de nordbor som åkt ut ska skämmas, för alla presterade bra. Men Sandhja hade behövt aningen mera scenvana och en gynsammare placering i startfältet.

Gretas nummer kanske påminde lite väl mycket om Rysslands, dessutom kanske det blev lite för mörkt och förvirrande. Danmarks postorderkatalog blev väl för glättig och ytlig i en semifinal där man sjöng om allt från krig till misshandel. Och Agnetes tempobyte kanske blev för svårt för den breda publiken, som dessutom höll på att återhämta sig efter Ukrainas omtumlande nummer.

2) Sverige kommer förstås att casha in en del. Men också förhandsfavoriterna Australien, Ryssland och Ukraina.

Lighthouse X representerar Danmark i Eurovisionen.
Lighthouse X sjöng för Danmark. Lighthouse X representerar Danmark i Eurovisionen. Bild: EBU / Andreas Putting Eurovision Song Contest 2016,Lighthouse X

Mette Hybel, kulturkorrespondent på Danmarks Radio:

1. Vi har en lång och stolt tradition att falla tillbaka på. Kan inte minnas när det senast har hänt att fyra av de nordiska länderna inte varit i final. Man kan se att det finns länder som satsat mycket på show och allt runtomkring medan de nordiska länderna verkar ha gått i motsatt riktning.

2. Vi får väl heja på svenskarna. Eller kanske rösta på Australien.

Agnete representerar Norge i Eurovisionen.
Agnete sjöng för Norge. Agnete representerar Norge i Eurovisionen. Bild: EBU / Andreas Putting Agnete Johnsen,agnete,Eurovision Song Contest 2016

Michael Duncan, ESCKAZ, en av de största rysk-engelska Eurovisionswebbsidorna:

1. Danmark, Norge och Island var inte alls i min smak och uppenbarligen var det fler som tyckte likadant. Finland var helt okej men framstod som lite aggressivt i TV-rutan.

2. Sverige kommer troligtvis att få en massa röster. Jag är tveksam till att det är bra för tävlingen.

Markus Larsson, krönikör Aftonbladet:

1. De nordiska länderna har inte skickat tillräckligt slagkraftiga artister och låtar. Vi är helt enkelt inte bättre än så här.

2. Om Sverige inte hade vunnit ifjol så hade Frans kunnat ligga bättre till men jag tror att våra närmaste grannländer är ganska trötta på Sveriges framgångar och vill se något annat. Frans ska nog inte räkna med 12-poängare från Norge, Danmark, Finland och Island eftersom det finns ett litet bidrag från Australien som är den Nordiska favoriten i år.

Dami Im representerar Australien i Eurovisionen 2016.
Dami Im beräknas få många poäng från Norden. Dami Im representerar Australien i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Andreas Putting Dami Im,Eurovision Song Contest 2016

Clark Paul, SBS TV Australia, Head of delegation:

1. Det är mycket ovanligt men jag tror det är en tillfällighet och knappast en trend. Vi vill alla fortsätta att komma till de nordiska länderna.

2. Sveriges bidrag går hem hos den yngre tonårspubliken så där kan det bli en koncentration av röster. Svårt att säga vart juryrösterna går. Det kan spreta ganska mycket mellan tv-tittarna och jurygruppernas röstningsmönster.

Text: Lilian Brunell