Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Ska du se på Eurovisionen?

Eurovisionsscenen 2016.
Eurovisionsscenen 2016. Bild: EBU / Anna Velikova Eurovision Song Contest 2016,Rykka

På lördag är det dags igen. Finalen i Eurovisionen ska sjunga igenom i Stockholm och ruljansen är i full gång. Men är det bara ett ytligt mediespektakel eller en verklig musikfest? Ja, vad gör DU på sena lördagskvällen?

Inget nordiskt land lyckades kvalificera sig till finalen, förutom Sverige som i egenskap av värdland har en automatisk plats. Minskar det här på intresset eller är det själva showen och konceptet som står i fokus – oberoende av vem som är med?

På sätt och vis är Eurovisionen en av tv-historiens segaste koncept. Redan 24 maj 1956 sjöng man ihop sig för första gången, det var mycket seriöst och allvarligt, medan det i dag är en show nästan utan like. Kanske jämförbar med den enorma hajpen kring mellanshowen i Superbowl i USA.

När Eurovisionen fyllde 50 år fick européerna välja favoritlåten genom tiderna, 2,5 miljoner väljare kan inte ha fel: det blev naturligtvis Abbas Waterloo. En låt som förtjänar att ses om och om igen ...

Just gällande Waterloo kan man kanske ta snacket om Eurovisionen som en skapare av europeisk identitet på allvar, så pass enorm genomslagskraft hade sången.

Men nu gäller det år 2016. Har tävlingen fortfarande kvar sin attraktion, eller har den rentav blivit större? Varför i så fall? Kommer du att se på finalen, oberoende om du gör det ensam, med familj eller med vänner?

I Eftersnack ska vi naturligtvis diskutera fenomenet Eurovisionen. Men först behöver vi din input. Kolla också gärna in Svenska Yles satsning på finalen. Tyck till i vår enkät nedan så spinner vi sedan vidare i programmet.

Ser du på Eurovisionen?

Ja, självklart
50.4% (70 röster)
Nej, verkligen inte
28.1% (39 röster)
Tja, vi får se
21.6% (30 röster)
Antal avgivna röster: 139

Eftersnack
Radio Vega, fre kl. 15.03.
Repris samma kväll kl. 22.15.
Yle Fem sön kl. 16.15.
Live stream via bilden ovan.
Podden kan laddas ner här.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Vega