Hoppa till huvudinnehåll

Finskt fartyg med om att rädda 800 liv på Medelhavet

Det finländska bevakningsfartyget Merikarhu ska delta i gränsbevakningsoperationen Poseidon i Egeiska havet
Det finländska bevakningsfartyget Merikarhu. Det finländska bevakningsfartyget Merikarhu ska delta i gränsbevakningsoperationen Poseidon i Egeiska havet Bild: Yle merikarhu

Den italienska kustbevakningen räddade över 800 människor utanför Sicilien igår. Finska gränsbevakningsväsendets bevakningsfartyg Merikarhu deltog i räddningsoperationen.

Flyktingarna färdades i två separata båtar. De flesta av flyktingarna var syrier men det fanns även flera irakier ombord, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I den ena räddningsoperationen räddades 515 människor, medan det i den andra räddningsoperationen där Merikarhu deltog räddades 286 människor.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR hade människorna inlett sin resa över havet från Egypten.

Fler flyktingar tar sig från Nordafrika över Medelhavet

I år har omkring 31 000 personer tagit sig till Italien. De flesta av dem har kommit från afrikanska länder. Enligt den internationella organisationen för migration IOM
har endast 26 syrier kommit till Italien i år.

Över en miljon flyktingar har under det senaste året tagit sig till Europa via Turkiet och Grekland. Efter den så kallade flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet om att flyktingar sänds tillbaka till Turkiet verkar det igen som om många flyktingar som flyr konflikter i Mellanöstern söker sig mot Italien som ingångsport till Europa.

Utredningsgrupp: "Operationen mot människosmuggling på Medelhavet ett misslyckande"

Samtidigt anser en parlamentarisk utredningsgrupp i Storbritannien att operationen för att förhindra människosmuggling på Medelhavet inte uppnått sina mål.

Operation Sophia inleddes ifjol efter flera mycket uppmärksammade olyckor på Medelhavet då hundratals människor drunknade när de sjöodugliga båtar de färdades i sjönk under resan från Libyen mot Italien.

Den gemensamma operationen ger bland annat befogenheter för EU-länder att borda, söka igenom och skicka tillbaka mot land båtar som misstänks vara inblandade i människosmuggling.

Migranter som räddats efter att en fiskebåt kapsejade utanför Libyens kust.
Migranter som räddats efter att en fiskebåt kapsejade utanför Libyens kust. Bild: EPA/ Irish Defence Forces flyktingar räddade på medelhavet

Rapporten slår bland annat fast att operationen där man förstört människosmugglarnas båtar av trä har i stället lett till att smugglarna använder sig av stora gummibåtar, som i häftig sjögång är farligare för människorna som färdas i dem.

De flesta gripanden som gjorts har varit personer lågt nere i hierarkin i nätverken som sysslar med människosmuggling.

Kaos i Libyen försvårar arbetet

- Det ser osannolikt ut att operation Sophia kan fälla människosmugglarnas affärsmodel, står det i rapporten.

Dessutom har det försämrade säkerhetsläget i Libyen lett till att det blivit allt svårare att samla information om smugglingsnätverken i landet.

Det är beskrivande att deltagarna i operation Sophia för närvarande vekar främst på internationella vatten och inte på Libyens territorialvatten som det hette i den ursprungliga planen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes