Hoppa till huvudinnehåll

Fredagssnackare: En lokalpolitiker måste ha skinn på näsan

Fredagssnackarna Robert Lindberg och Birgitta Udd.
Fredagssnackarna Robert Lindberg och Birgitta Udd. Fredagssnackarna Robert Lindberg och Birgitta Udd. Bild: Yle / Christoffer Westerlund fredagssnackare

I veckans fredagspanel diskuteras stora uppsägningar i västnyländska fabriker och varför partier har svårt att locka kandidater till kommunalvalet.

Över hundra personer måste sluta vid Fiskars fabrik i Billnäs. Samtidigt inleder Ido samarbetsförhandlingar i Ekenäs. Det är dystra besked från stora arbetsgivare i Västnyland.

- Det må handla om två eller tvåhundra personer. Det är ändå otroligt jobbigt för det handlar inte endast om personen som blir uppsagd, utan också om personens familj och omgivningen den bor i, säger Birgitta Udd från Pojo.

Jobb är något som lockar inflyttare till en ort. Försvinner det arbetstillfällen kan det tvinga folk att flytta från Västnyland.

- Många kommer kanske att vara tvungna att flytta från Raseborg, säger Robert Lindberg från Karis.

Inhemskt ger bra image

Både Udd och Lindberg tror att en inhemsk produktion skulle fungera som bra marknadsföring.

- Jag tycker det borde vara en vinst för Fiskars att kunna marknadsföra sig som helt inhemskt, men det handlar om en kvartalsekonomi där allt räknas i pengar, säger Robert Lindberg.

Kylskåp höll i tiotals år

Udd blickar tillbaka och tycker produkter höll högre kvalitet förr.

- De senaste tio, femton åren har produkterna överlag gjorts så att de håller några år. Vad är poängen med det? Jag tycker det som är hållbart skulle vara viktigare, men då säljer företagen inte lika mycket.

- Det finns företag som satsar på kvalitativa produkter som håller längre. De har ett bättre rykte, men de kanske inte tjänar lika mycket på det, fortsätter Robert Lindberg.

Bojkott är tandlöst

Fredagssnackarna tror inte på en bojkott av Fiskars produkter, något som diskuterats i nätkommentarer.

- Det hjälper inte att några enstaka bojkottar. I så fall måste alla vara med, oberoende om man gillar en bojkott eller inte, säger Birgita Udd.

Hon fortsätter och blir filosofisk. Alla borde ta sig en funderare.

- Alla borde stanna upp och sätta sig vid sängkanten. Varenda människa i hela världen borde göra det och fundera på vad livets mening är. Vad ska jag leva för? Efter fem minuter stiger vi upp och förhoppningsvis har vi fått en positivare bild. Vi måste göra något för att bryta den onda spiralen.

Politik kräver 100 procent

Om ett år ordnas kommunalval i Finland. Partierna jobbar redan för att locka kandidater, men det är en svår uppgift. Medborgare är inte intresserade av att ställa upp för politiken i hemkommunen.

- Jag har inte själv varit politiskt aktiv, men jag röstar i val. Det är min skyldighet och rättighet, säger Birgitta Udd.

Hon har ändå övervägt att ställa upp i kommunalvalet. Hon har fått förfrågningar av Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

- Jag vill göra saker till hundra procent. Jag kunde tänka mig ställa upp, men då skulle jag inte vilja ha mitt jobb kvar, säger Birgitta Udd som kan tänka sig sitta i riksdagen som proffspolitiker.

Robert Lindberg bjuder på en förklaring till varför det kan vara svårt att locka invånare till politiken.

- Det är lättare att klaga än att själv vara med och fatta beslut, säger Lindberg som tackat nej på en förfrågan inför kommunalvalet 2017.

Hans orsak att tacka nej är liknande som Birgitta Udds. Tiden räcker inte till.

- Förutom mitt jobb är jag aktiv i föreningar. Jag skulle inte ha tid att göra det helhjärtat.

Skinn på näsan

Tidsbrist är en orsak att inte satsa på att bli lokalpolitiker. Dessutom gäller det att tåla kritik.

- Man ska nog ha skinn på näsan. Folk pratar så mycket skit om en. Jag tror det är enormt svårt att vara en politiker. Det är mycket lättare att ha åsikter, säger Birgitta Udd.

Robert Lindberg tror politiker i större städer har det lättare. Politiker i Helsingfors är mera anonyma än i Raseborg.

- I Helsingfors känner du kanske politikerna till namnet, men du har inget personligt förhållande till dem. Här kanske du träffar dem i butiken. Det är som att vara polis i sin egen hemstad. Det är ingen tacksam uppgift.