Hoppa till huvudinnehåll

Gerbyelever går på Lilla Nobelfesten

Tilde Löfqvist, Pia Boije, Lukas Vikström, Fredrik Sundell och Daniela Back
I den övre raden Tilde Löfqvist, Pia Boije, Lukas Vikström, Fredrik Sundell och Daniela Back Tilde Löfqvist, Pia Boije, Lukas Vikström, Fredrik Sundell och Daniela Back Bild: Yle/Sofi Nordmyr sundell

I några veckors tid har eleverna i Gerby skola ägnat sig åt att skriva sagor och berättelser. Det hela utmynnade under fredagen i Lilla Nobelfesten, där de bästa sagorna och berättelserna skulle premieras.

- Vi vill ge mer tyngt åt skrivande som process. Vi ville avsluta med en fest som ger lite mera spänning, stämning och högtidlighet, säger klasslärare Pia Boije som varit med och planerat hela projektet.

- Dels är det en viktig sak med skrivandet men det är också viktigt för skolans sammanhållning att bilda olika traditioner. Det ger ett extra lyft att få det så här högtidligt, säger rektor Fredrik Sundell.

Dukat bord med servetter blommor och tallrikar på Lilla nobelfesten i Gerby skola
Dukat bord med servetter blommor och tallrikar på Lilla nobelfesten i Gerby skola Bild: Yle/Sofi Nordmyr gerby skola

Skrivit om sagor

Eleverna i klasserna ett och två har skrivit egna sagor, i trean och fyran har eleverna skrivit om en klassisk saga och i femman och sexan har eleverna skrivit inledningen till en berättelse.

- Jag skrev om De tre små grisarna. Jag bytte namn till Koka soppa på en varg och skrev om händelserna så de blev lite modernare. Det var roligt, säger Lukas Vikström som går på tredje klass.

- Jag skrev om en flicka som tar hand om en hund som varit på rymmen. Jag fick skriva om det en gång innan det blev bra, säger Tilde Löfqvist som går på femte klass.

Löfqvist uppträdde också med sång under middagen.

- Jag skrev om en flicka och en pojke som till slut blir vänner. Det har varit roligt för man får själv hitta på en inledning och vad är nu bättre än det. Det känns som att jag skulle vilja skriva en hel bok om det, säger Daniela Back som går på sjätte klass.

Alla har fått möjlighet att delta i en skrivtävling där berättelserna och sagorna har bedömts av en utomstående jury. Under middagen tillkännagavs pristagarna.

Sedan 2000-talet har det här varit en tradition som gått av stapeln vart tredje år i Gerby skola. Under middagen är det sexornas uppgift att servera.

- Vi får ändå på ett sätt vara med på festen men vi har fullt upp hela dagen, säger Back.

Festtalare under middagen var Jonathan Granbacka.