Hoppa till huvudinnehåll

Kokonbacken i Borgå får ännu vildare cykelbanor

Den här sommaren går det lite snabbare och lite vildare till då downhillcyklisterna kastar sig ut för Kokonbacken i Borgå. Lämpligt inför den kommande säsongen finns det nya banor att pröva.

Mitt i stora backen i Kokon står Kasper Nyman och dirigerar en grävmaskin. Det är han som är banmästare och arbete med att få allt klart inför säsongstarten är nu inne på slutrakan.

- Vi bygger en helt ny bana och så förbättrar vi de gamla som redan finns. Allt blir lite bättre och lite häftigare, säger Nyman.

cyklist
Kasper Nyman med bästa cykeln. cyklist Bild: Yle/Robin Halttunen kokonbacken sommartid

Grävmaskinen tuggar i sig jord och flyttar på stora stenbumlingar. Konturen av branta, höga kurvor tecknar sig mot den stupande slutningen.

- Tack vare de förstärkta kurvorna går det att komma ner här med nästan full fart.

Det betyder goda 50 km/h, eller mer.

grävmaskin på kokonbacken
Kokonbackens vd Niklas Blomander vid spakarna. grävmaskin på kokonbacken Bild: Yle/Robin Halttunen grävmaskiner,kokonbacken sommartid

I fjol inledes verksamheten med utförscykling på skidcentret sommartid. Till backen hittade allt från barnfamiljer till elitcyklister.

- I snitt var vi väl en cirka 20 åkare varje dag, säger Nyman. Den här sommaren blir vi säkert fler.

För att få fart på idrottsgrenen i Östnyland har entusiasterna grundat föreningen Sladi. Joni Rönnberg är aktivt med i föreningen.

- Här i Borgå finns så fina backar att åka i. Nu vill vi lära mänskor att det inte är så farligt att åka ner för dem, säger Rönnberg.

cyklist hoppar
Joni Rönneberg testar. cyklist hoppar Bild: Yle/Robin Halttunen cyklist

Själv har han precis kommit ner längs en brant stig genom skogen och gjort några häftiga luftfärder. Hans ögon lyser av iver och glädje.

- Det var jä... skönt. Banan är precis nylagd. Kasper har gjort en fin bana åt oss till sommaren.

Säsongen sätter i gång för cyklisterna lördagen den 14 maj. Kokonbacken är i gång tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar.

I början av juni arrangeras en deltävling i downhill på elitnivå i Borgå.

cykelbana i kokon
cykelbana i kokon Bild: Yle/Robin Halttunen kokonbacken sommartid