Hoppa till huvudinnehåll

Många kända nutidsförfattare på Helsinki Lit

Jona Hassen Khemiri på presskonferensen för boken "Kaikki se mitä en muista"
Jonas Hassen Khemiri diskuterar maktförhållanden på Hlesinki Lit Jona Hassen Khemiri på presskonferensen för boken "Kaikki se mitä en muista" Jonas Hassen Khemiri

Bokevenemanget Helsinki Lit har lockat många kända nutidsförfattare till Helsingfors över helgen. En av författarna som ska tala på evenemanget är svenska Jonas Hassan Khemiri.

Khemiris nyaste bok "Allt jag inte minns" har nyss utkommit på finska. Det är en roman om minnen och hur bestående människor är efter sin död. Det här är teman Khemiri funderat på mycket

– Jag har tänkt mycket på vad vi lämnar kvar. Jag har skrivit hela mitt liv och orden finns ju kvar på något sätt. Jag kommer ihåg att när jag började skriva dagbok då jag var sju, åtta år gammal. Jag blev så himla fascinerad av att min vardag fick ett nytt värde då jag började skriva ner den på något sätt, säger Khemiri.

Allt jag inte minns behandlar ett dödsfall via hur den dödas vänner minns honom. Boken reflekterar kärlek och ekonomi i människoförhållanden.

– Det är ju väldigt fascinerande hur ekonomin kan sitta i allt. Till exempel i uttryck som att vi investerar i en relation. Det är något som borde vara fritt från siffror och ändå finns siffrorna där, säger Khemiri.

Debatt i huvudroll

På Helsinki Lit är ändå författarna och deras diskussioner i huvudroll, inte böckerna. Det är en trend som blivit vanligare på bokfestivaler i Europa.

– Det verkar som att folk verkligen har ett behov av att komma och lyssna på författare i samtal. Vi har fått väldigt bra respons från i fjol, säger Philip Teir, konstärlig ledare för Helsinki Lit.

I år har man samlat ihop många kända författare främst från norden. Förutom Khemiri diskuterar till exempel Sara Stridsberg, som nyligen blivit invald i Svenska Akademin.

Khemiri har tagit del i samhällsdebatten, bland annat då han skrev ett öppet brev till Sveriges dåvarande justitieminister Beatrice Ask.

Maktförhållanden

På bokfestivalen Helsinki Lit ska han diskutera maktförhållanden inom litteratur, vem som får skriva vad.

– Jag har alltid varit nyfiken på makt. Vem har makten att berätta någonting? Vem har ekonomiska möjligheter att berätta en historia, frågar Khemiri.

Khemiri, som har en tunisisk pappa och en svensk mamma, har själv varit i mitten av en sådan här debatt. Hans första roman var skriven på ett slags påhittad förortssvenska.

Helsinki Lit sänds på Yle Arenan.