Hoppa till huvudinnehåll

”Mod måste byggas sten för sten”

mark levengood
Mark Levengood delar med sig av sin vishet och sina insikter gällande mod, att våga gå mot strömmen om det krävs. mark levengood Bild: Yle/Parad Media efter nio,Mark Levengood

Mark Levengood har aldrig haft som självandamål att gå mot strömmen, mot normen, bara för att bevisa något.

– Om strömmen flyter åt det håll jag vill gå, så är det ju bara att flyta med. Det som jag däremot aldrig har kunnat, är att finna mig i saker som jag inte vill finna mig i, säger han.

Som till exempel i skolan. Där hade Mark en del problem, eftersom han hade svårt att acceptera den auktoritet som skolan representerar.

– Läraren sade "gör så här" och då jag frågade varför, svarade han "därför".

Mark har dock alltid varit en ifrågasättare, men han ser inte att han haft några alternativ.

– Jag är så pass intuitivt och emotionellt styrd, så om jag inte mår bra så syns det genast. Jag måste säga irfån om det inte känns bra.

Detta ångrar vi

Mark refererar till en artikel i Dagens Nyheter som nyligen publicerades, där man hade listat de fem saker vi ångrar mest på vår dödsbädd.

– Det vi ångrar allra mest var just att vi inte hade haft modet att leva och vara sanna mot oss själva, och istället levt efter vad som förväntades av oss.

Men det krävs mod för att bryta, för att gå sin egen väg.

– Men man ska komma ihåg att ståhejet går över. Då jag kom ut som homosexuell i tonåren, hade folk en massa åsikter. Men det gick över, och då dammet lagt sig är du fri att bygga ditt liv på en sann och äkta grund istället för att gå årtionden och ljuga för din omgivning och dig själv.

En annan sak som vi ångrar djupt innan vi kastar in handduken, är att vi inte haft modet att uttrycka våra känslor. Att vi hållit tillbaka för att undvika konflikt, vilket leder till att vi inte utvecklar hela vår potential eller lever ut vårt fulla register. Detta kan ofta leda till bitterhet och att vi rent av blir sjuka av förtryckta känslor.

Annorlunda idag

Men kanske går vi mot ett bättre, sannare håll idag.

– Dagens barn är mycket friare än tidigare. Visst finns det "rätt" och "fel" fortfarande, men det är mera acceptabelt att vara olika idag.

Mark tycker att det är skönt att åldras, eftersom man då har modet att säga ifrån oavsett om det gäller arbete, relationer eller till exempel dålig service.

– Mod är inget vi föds med, mod är något vi måste lära oss. Man måste bygga sitt mod sten för sten, säger Mark.

Efter Nio om temat "Mot strömmen", den 13 maj på Yle Fem kl.21 och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem