Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt många hundar ormbitna i vår

Huggorm
Också huggormarna kommer fram då det är varmt. Huggorm Bild: Yle/Monica Forssell yxskär

På veterinärkliniken Eläinsairaala Turku har man bara i år behandlat nästan 100 hundar som drabbats av huggormsbett.

Kliniken sköter den jourhavande vården under kvällar och veckoslut och på Kristi himmelsfärdsdag förra veckan var det hela 22 djur som behövde vård på grund av ormbett. I synnerhet under de varma helgerna då djurägare rört sig utomhus har det varit bråttom på smådjursjouren, berättar Jenny Vahtera, klinikdjurskötare vid Eläinsairaala Turku.

Har man ett djur som blivit biten av en orm ska man direkt åka till veterinärmottagningen, säger Vahtera.

- Håll djuret så still som möjligt, så att giftet inte sprids i kroppen. Ring gärna veterinären och berätta att ni är på väg in med ett ormbitet djur.

Jenny Vahtera. Hunden på bilden har inte blivit ormbiten.
Jenny Vahtera. Hunden på bilden har inte blivit ormbiten. Jenny Vahtera. Hunden på bilden har inte blivit ormbiten. klinikdjurskötare

Ifall man inte är riktigt säker på att det är en orm som bitit djuret, kan man se efter symptom som kraftig svullnad kring området som eventuellt blivit bitet. Hundarna blir oftast bitna i nosen, medan katter oftast blir bitna i tassarna. Blåmärken kan också förekomma, men det dyker oftast upp först någon dag senare.

Ge inga kortisontabletter!

På kliniken behandlas det ormbitna djuret med dropp. Eftersom värkmedicinen som ges är en mycket stark opiat ska man absolut inte själv ge djuret kortisontabletter eller någon anti-inflammatorisk värkmedicin som första hjälp.

I allmänhet får djuren ligga i dropp under åtminstone några timmar för att giftet ska sköljas ur, berättar Vahtera. Behandlingstiden beror på djurets allmänna tillstånd, kondition och bettets art. I allmänhet brukar det räcka som behandling, men det lönar det sig att hålla djuret stilla och under uppsikt veckan därpå.

- Svullnaden brukar lägga sig inom tre dagar. Men ifall det börjar bildas blåmärken på kroppen, om djuret börjar kasta upp, eller om det förekommer blod i urinen, avföringen eller spyorna, då ska man direkt åka tillbaka till veterinärkliniken.

Obehandlade ormbett eller komplikationer kan ha allvarliga följder. Det finns risk för att djuret kan dö, men också att djurens njurar får bestående skador av ormens gift.

Undviker skogen under våren och försommaren

Aya Lundsten, hunduppfödare i Pargas, är rädd för att hennes hundar ska bli ormbitna så här års.

- Jag brukar undvika att gå ut i skogen eller på ställen där ormar kan tänkas trivas så här års.

Tre av hennes uppfödingar blev ormbitna förra året kring den här tiden, av vilken en var tvungen att stanna kvar hos veterinären i flera dagar efter ett ormbett i benet. Själv har hennes egna hundar tillsvidare sluppit ormbett, men Lundsten påpekar att hon är mycket noga med att hålla hundarna kopplade.

Hundar bör oberoende vara kopplade under fåglarnas häckningstid, men det kan ändå löna sig att vara försiktig. Ett jourbesök under nätter eller helger kan blir dyrt och därför kan det vara bra att se till att ha försäkringarna i skick.

- Ett bra tips att är hålla hunden på kort koppel då man är ute, säger Vahtera. Då undviker man att hunden nosar i diken och buskage där ormarna trivs. Men för katter som springer fritt är det förstås svårare att hindra.