Hoppa till huvudinnehåll

Rätys nya arbetsgivare Terveystalo sålde tjänster för miljoner till Helsingfors

Terveystalos logga från All Over Press.
På torsdagen meddelde Laura Räty att hon börjar leda affärsverksamheten vid Terveystalo. Terveystalos logga från All Over Press. Bild: All Over Press terveystalo,Suomen Terveystalo,Laura Räty

På torsdag blev det klart att biträdande stadsdirekör Laura Räty (Saml) lämnar sin post för att leda affärsverksamheten vid Terveystalo. Staden har under åren 2012-2014 köpt tjänster av Terveystalo för över tre miljoner euro och nu efterlyses regler för karenstid.

- Vi har haft frågan uppe redan tidigare. Fallet Räty visar att vi verkligen borde ta reda på vad en karenstid skulle betyda för lokalpolitiken i Helsingfors, säger Vänsterförbundets representant i stadsstyrelsen Veronika Honkasalo.

Det är inte bra om det blir ett personligt val, det är bättre att ändra på hela systemet.― Veronika Honkasalo, Vänsterförbundet

Allmän debatt

Honkasalo efterlyser uttryckligen en debatt på allmän nivå.

- Det borde finnas klarare riktlinjer. Det är inte bra om det blir ett personligt val, det är bättre att ändra på hela systemet.

Hur reagerar du på att staden köpt tjänster av Terveystalo för över tre miljoner euro?

- Det är viktigt att det kommer fram, men summan är inte det viktiga. I och med vårdreformen kommer Terveystalo att växa enormt, så det här handlar om mera än enstaka köp.

Om kommunen kräver karenstid, kan det inte vara den privata sektorn som betalar för den.― Tatu Rauhamäki, Samlingspartiet

Stadsstyrelsens ordförande, Laura Rätys partikamrat Tatu Rauhamäki är öppen för att föra en diskussion i frågan.

- Det är bra att föra diskussion på ett allmänt plan, men inte om enskilda fall.

Vem ska betala?

Rauhamäki kastar bollen främst till Kommunförbundet och Kommunala arbetsgivarna, som enligt honom borde dra upp riktlinjer för karenstid.

- Man måste också fundera hur kommunerna ska ha råd med karenstider. Om kommunen kräver karenstid, kan det inte vara den privata sektorn som betalar för den.

Vidare funderar Rauhamäki hur man borde gå till väga med pensionärer, flera som pensionerar sig från kommunsektorn börjar jobba som konsulter på privata sidan.

Läs mera:

Laura Räty lämnar stadsdirektörsposten

Biträdande stadsdirektör Laura Räty (Saml) har sagt upp sig, och ska börja jobba på det privata vårdbolaget Suomen Terveystalo.