Hoppa till huvudinnehåll

Upptäck Borgbacken i Borgå

edelfelt-tallen på borgbacken i borgå
Borgbacken. Arkivbild. edelfelt-tallen på borgbacken i borgå Bild: YLE/Stefan Härus edelfelt-tallen

Nationalstadsparken i Borgå firar årsdag och det firas med en naturutflykt runt Borgbacken, Maren och Prästgårdsåkern.

I samband med evenemanget firas också nationella Gröna året.

På lördag morgon den 21 maj kan man lyssna på fåglarnas morgonsång på Borgbacken och diskutera skötseln av kulturlundar på Borgbacken. Det är start från parkeringsplatsen vid Borgbacken klockan 8 från Prästgårdsgränd. Promenaden varar en timme.

På förmiddagen kl. 10–11.30 kan man få veta mera om växterna på Borgbacken, om den årtusendelånga historien och om kulturlandskapet i förändring.

Hästar till Maren

Borgbacken är ett gravfält från den tidiga järnåldern och Stora Borgbacken är en forntida borg från medeltiden. Människor rörde sig i området redan under stenåldern. Det rika beståndet av växter berättar om områdets långa kulturhistoria.

– Det värdefulla området ska skötas mycket omsorgsfullt med utgångspunkt i forskning inom olika områden, konstaterar Anne Rihtniemi-Rauh som håller på att utarbeta en skötselplan för området tillsammans med andra experter.

Informationstavlorna på Borgbacken förnyas under sommaren. Dessutom ska ett par hästar högst antagligen tillbringa sina pensionsdagar på den nya betesmarken vid Maren från och med början av juni.