Hoppa till huvudinnehåll

USA öppnar bas för missilsköld i Rumänien

Missilskyddsbasen i Deveselu i Rumänien
Missilskyddsbasen i Deveselu i Rumänien öppnades officiellt på torsdagen. Missilskyddsbasen i Deveselu i Rumänien Bild: EPA/KAY NIETFELD Missilsköld,missilförsvar

USA lånar sin missilskyddsteknik till Nato. I staden Deveselu i Rumänien har USA på torsdagen öppnat en bas där man börjar använda systemet.

Enligt USA är avsikten att skydda Natoländer.

Basen i Rumänien, som bara är en del av konstruktionen, har kostat 800 miljoner dollar att bygga. En andra missilskyddsbas är tänkt att öppnas i Polen 2018.

Resten av systemet står klart i juli, och ges då till Nato. Missilskyddssystemet kallas för Aegis och kan upptäcka och förinta missiler.

En preventiv gest

Från början var det ett mer storskaligt projekt, men då Barack Obama kom till makten i USA skar man ner antalet baser.

Det konstaterar äldre forskare Charly Salonius-Pasternack på utrikespolitiska institutet i Finland. Han har i sin forskning specialiserat sig på Nordamerika och Norden.

Charly Salonius-Pasternak på utrikespolitiska institutet.
Äldre forskare Charly Salonius-Pasternak säger att teknologin bakom missilskyddet gör att man upptäcker enstaka missiler. Charly Salonius-Pasternak på utrikespolitiska institutet. Charly Salonius-Pasternak,charly salonius-pasternak

Att USA kommer med missilskölden just nu beror på bättre tillgång på teknologi för ballistiska robotar med lång räckvidd, säger Salonius-Pasternack.

Det finns två hot som europeiska länder ska skyddas ifrån, enligt Salonius-Pasternack.

- Delvis har man tänkt på Iran. Även om vi har Iranavtalet så säger ingenting att det kommer att hållas. Dessutom finns en aspekt som det kanske inte talas så mycket om, nämligen att Ryssland har utvecklat en typ av robotar som man möjligtvis kan hota med.

Men USA handlar enligt Salonius-Pasternack i förebyggande syfte. Att något sker är inte så sannolikt.

- Det är på samma sätt som man tänker i Finland. Vi har en försvarsmakt som man har upprätthållit sedan kalla krigets tid, även om sannolikheten för krig har varit liten. Men om det blev krig så skulle det ha katastrofala följder, säger äldre forskare Salonius-Pasternak.

Rysslands utrikesminister: “Hotar nationella säkerheten”

Även om basen varit öppen bara en dag, har Rysslands utrikesminister gått ut med att den är ett hot mot landets nationella säkerhet. Kärnvapenbalansen rubbas och man känner sig omringad.

Salonius-Pasternak är trött på de uttalanden som kommer från Rysslands håll.

- Ryska experter vet att kärnvapenbalansen inte rubbas på riktigt. I många år försökte Nato och Ryssland skapa en gemensam missilsköld. Genom det projektet har båda sidorna en otroligt bra kunskap om vad man tekniskt kan göra.

Ingen direkt inverkan på Finland.

- Hur Finland påverkas beror på hur Ryssland handlar. Om Ryssland trappar upp den verksamhet vi har sett på Östersjön så påverkar det Finland. Missilskyddsbasen i sej har ingen påverkan, säger Salonius Pasternack.

Att den nya basen i Rumänien inte är så känd bland finländare och inte har diskuterats så mycket i offentligheten här, har enligt Salonius-Pasternak inte att göra med hemlighetsmakeri.

- Det har inte att göra med att USA och Nato inte skulle ha talat om basen. Det är bara så mycket annat som fångar Finlands uppmärksamhet just nu, säger Salonius-Pasternack.