Hoppa till huvudinnehåll

Vita huset tar ställning mot badrumslagen

Unisexbadrum i USA
Unisexbadrum i USA Bild: JASON SZENES/ EPA USA,könsneutral toalett

Obama-administrationen tar ställning i toalettkonflikten och uppmanar kommunala skolor att låta transpersoner använda den toalett de känner sig bekväma i.

Under fredagen skickar Obama-administrationen ett brev till alla kommunala skoldistrikt där skolorna uppmanas se till att transpersoner får använda den toalett som stämmer över med deras könsidentitet,rapporterar New York Times.

Tidningen skriver att förordnandet inte är juridiskt bindande men att brevet innehåller en underförstådd varning om att skolor som bryter mot den kan komma att dras inför rätta eller bli av med sitt statliga bidrag. Brevet är undertecknat av de amerikanska justitie- och utbildningsministerierna.

– Ingen elev ska någonsin behöva känna sig ovälkommen på sin skola eller universitet, sade USA:s utbildningsminister John King Jr i ett utlåtande.

Stor fråga

Transpersoners rättigheter har varit en het fråga i USA sedan delstaten North Carolina i mars antog den så kallade "badrumslagen". Lagen tvingar transpersoner att använda toaletter och omklädningsrum som stämmer överens med det kön de föddes till.

Beslutet har inflammerat relationerna mellan delstaten och Obama-administrationen. På måndagen stämde North Carolinas guvernör Pat McCrory USA:s justitieministerium i ett försök att skydda lagen juridiskt.

Justitieminister Loretta Lynch svarade med att stämma delstaten för diskriminering.

Lagen har kritiserats hårt på många håll i USA.Omkring 120 storföretag, bland dem Google, Pepsi, Facebook och Bank of America, har skickat ett protestbrev till delstatens guvernör.

Flera artister, bland dem Bruce Springsteen, ställde in sina konserter i North Carolina.