Hoppa till huvudinnehåll

Fart och fläkt i Östnylands största skatepark

skateboardparken i borgå
Emil Andersson på sparkcykeln i grytan. skateboardparken i borgå Bild: Yle/Stefan Härus skateboarding

Skateparken i Borgå blev färdig förra sommaren och är ett populärt tillhåll för unga med rullbrädesåkning och rullskridskoåkning som hobby.

Tretton år gamla Ville Grönman brukar besöka skateparken åtminstone tre gånger per vecka.

- Det är en fin bana. Jag åker nog hellre här än på asfalt, för betongen gör att det är smooth att åka här. Jag brukar droppa ner för de mindre backarna. Den stora grytan har jag ännu inte vågat mig på, säger Ville.

Sparkcykeln populär

Ville åker på det som de som utövar sporten i Finland kallar för en scootti det vill säga en sparkcykel. Ordet scootti kommer från engelskans kickscooter.

Skateboarden - det vill säga rullbrädet - verkar inte vara populärt längre. Alla som åker i skateparken när Yle Östnyland är på plats, åker sparkcykel.

- Jag har nog provat åka rullbräde här också, men inte vågat mig på konster. Balansen är bättre med sparkcykel, eftersom man har stöd av styrstången, säger Ville.

Ville är i parken med tvillingarna Emil och Alvar Andersson. Egentligen är gossarna trillingar, men systern är inte med.

ville grönman och emil & alvar andersson i skateparken i borgå
Ville Grönman samt tvillingarna Emil & Alvar Andersson. ville grönman och emil & alvar andersson i skateparken i borgå Bild: Yle/Stefan Härus alvar andersson,skateboardpark

Fart över guppar och kanter

Också Emil Andersson prisar den släta betongen och överhuvudtaget parkens mångsidiga banor.

- Bäst gillar jag att ta fart längs med banan som ligger närmast simgropen och sen göra ett hopp, en ditsi, i slutet av banan, berättar Emil.

Det är inte alltid hoppen lyckas. För några dagar sedan resultatede hoppet i ett stort blåmärke.

skateboardparken i borgå
Det gäller att ha hjälm och knäskydd, för hoppen är höga och betongen hård. skateboardparken i borgå Bild: Yle/Stefan Härus skateboard

Fram och tillbaka i grytan

Emils bror Alvar trivs i den stora grytan där farten från den ena grytväggen gör att man kommer upp till grytans kant på motsatta sidan. På det sättet kan man åka av och an i grytan.

- Den är skojig, men väggarna är kanske lite väl branta och kantjärnet sticker för mycket ut, vilket är besvärligt när man ska rulla upp och över kanten när man vill komma ur gropen, förklarar Alvar.

skateboardparken i borgå
Alvar Andersson tappar balansen. skateboardparken i borgå Bild: Yle/Stefan Härus skateboard

Alvar medger att grytan är lite obehaglig, i synnerhet när man åker ner i den för första gången.

- Första gången koncentrerar man sig på att inte falla, men när man väl rullat ner, märker man att det inte är någon panik. Farten gör att man hålls upprätt. Det är om farten minskar för mycket när man befinner sig på grytväggen, som det kan sluta med att man faller och kanar ner mot bottnen, säger Alvar.

Emil och Alvar har åkt sparkcykel i fem år redan och det märks både på pojkarnas självförtroende och den fart de håller när de sparkar iväg över de olika ramperna.