Hoppa till huvudinnehåll

Hannah Norrena: Tjugofem år med The Bold and the Beautiful

Hannah Norrena är programledare på Radio Vega.
Hannah Norrena är programledare på Radio Vega. Bild: Yle / Hannah Norrena hannah norrena

I över tjugofem år har jag sett på The Bold and the Beautiful. Senast igår kväll harvade jag igenom de senaste avsnitten som jag missat. Jag får ofta fråga: varför?

Det hela började i Vasa i slutet av 80-talet. Då började svensk tv visa serien, som då gick under namnet Glamour. Jag blev tillsammans med min familj och vänner en entusiastisk tittare och de dagar som vi inte hade möjlighet att titta så gick VHS-spelaren varm för att vi i efterhand skulle kunna kolla in de senaste utvecklingarna.

Under 90-talet var serien större än någonsin med närmare en miljon finska tittare per avsnitt och skådespelare gästade t.o.m. lilla Vasa. Det lokala varuhuset var fyllt till bristningsgränsen då ivriga fans försökte få en skymt av sina favoritkaraktärer, inklusive jag själv som då gick i högstadiet.

Ni kan skratta hånfullt hur mycket ni vill men The Bold and the Beautiful är en av världens mest sedda TV-serier med över 26 miljoner tittare i 130 länder. Så jag är ju inte ensam.

The Bold and the Beautiful har visats i nästan trettio år.
The Bold and the Beautiful-ensemblen under de tidiga åren. The Bold and the Beautiful har visats i nästan trettio år. Bild: MTV Glamour,The Bold and the Beautiful characters,tvåloperor,tv-serier

I Finland har det i vår visats ungefär 7100 avsnitt. Om jag lägger till att jag sett de första åren både på svensk och finsk TV kan jag grovt räkna att jag sett ungefär 8000 avsnitt. Om man räknar ihop dessa 20 minuter långa avsnitt innebär det i praktiken att jag tillbringat sisådär 2666 timmar tillsammans med familjerna Forrester, Logan och Spencer. Under dessa 111 dagar eller knappt fyra månader har jag sett otaliga bröllop, skilsmässor, modeshower, gräl, dramatik och oceaner av tårar.

Min kärlek till denna serie har hållit längre än de flesta äktenskap och jag vet mer om karaktärerna och deras komplexa historia än vad jag vet om många människor i mitt eget liv.

Då jag för många år senare jobbade på Radio X3M råkade en av seriens största stjärnor Ronn Moss (som i över tjugo år spelat Ridge Forrester) vara i landet. Konstigt nog lyckades vi övertala honom att gästa vår studio och var det minst sagt surrealistiskt att se honom svepa in på min arbetsplats. Att i verkligeten sitta och tala med en människa som jag tittat på i tjugo år var ett minne för livet.

The Bold and the Beautiful har visats i nästan trettio år.
Serien firar nästa år 30-årsjubileum. The Bold and the Beautiful har visats i nästan trettio år. Bild: MTV The Bold and the Beautiful characters,Glamour,tv-serier,tvåloperor

Trots sitt till synes glammiga sammanhang i Los Angeles modevärld väver serien med jämna mellanrum in samhälleliga problem i handlingen. Hemlöshet, psykisk ohälsa, alkoholproblem, familjevåld och andra tunga ämnen får sin plats i den annars så glamourösa modevärlden. Nu senast har det även visat sig att en av de kvinnliga huvudkaraktärerna är transsexuell, ett ämne som väckt stor uppmärksamhet i folkleden.

I dagens läge har såpoperan som konstform till en viss del blivit ersatt av reality-serier som egentligen tjänar samma syfte. Vi får följa med en viss grupp människors liv och tjusningen ligger i detaljerna och möten mellan människor. Såpan påminner på så sätt ganska långt om det riktiga livet. Om man bortser från de låååånga tysta blickarna i slutet av varje scen.

Avslutningvis vill jag ännu klargöra två saker som jag ofta får höra då jag berättar om mina 25 år tillsammans med the Bold and the beautiful:

1. Man hänger inte med om man kollar några gånger i året. Om man tror det så har man totalt missat poängen med en såpa.

2. Brooke och Ridge är inte tillsammans för tillfället men det kan gott och väl ändras när som helst, de har ju trots allt varit gifta sju gånger.

Mer från programmet