Hoppa till huvudinnehåll

Kränkningar, blåtiror och omotiverad personal - kan ett dagis få underkänt?

Barn håller för öronen.
Barn håller för öronen. Bild: Yle/ Tero Kyllönen barn (familjemedlemmar),familjer (grupper)

Osaklig bestraffning av barn, ingen utevistelse och ständigt växlande personal. Vardagen på daghem kan vara otrygg, kaotisk och i värsta fall bli en skräckupplevelse för både barn och föräldrar. Det här berättar föräldrar som Svenska Yle har talat med.

Vad kan man som förälder göra om ens barn far illa på dagis och alla tecken tyder på att allt inte står rätt till? Ingenting, säger en förtvivlad förälder till Svenska Yle. Hen undrar om det över huvudtaget finns kvalitetskrav för småbarnsfostran?

Här ska genast sägas att många daghem har kompetenta och motiverade pedagoger som gör ett förträffligt jobb. När hängiven dagispersonal åtnjuter eminent ledarskap finns alla förutsättningar för en klanderfri daghemsverksamhet. Men verkligheten ser ofta annorlunda ut.

Pimsning och kränkningar

Mamman till en livlig fyraårig pojke berättar att hon enbart får höra negativa kommentarer om sin son av daghemspersonalen.

- De skäller ofta ut min son framför mig när jag hämtar honom från dagis medan han står och hör på. De säger att han har spottat, rivit eller bråkat. Det blir aldrig diskussion om varför pojken beter sig som han gör. Det blir enbart ett konstaterande, du är dum!

Mamman har också hört dagisfröken säga till sonen “du vet hur mycket jag tycker om dig men nu när du har varit så dum, så tycker jag inte om dig mera”.

- Så här kan man väl inte säga åt ett barn. Det blir ju personligt. Det är ju inte pojken som är dum utan hans beteende som är opassande.

Mamman berättar om en eftermiddag då hon fick höra att hennes son blivit tvungen att springa runt daghemsgården medan alla andra stått och sett på. Det här som straff för att han inte kom in då han blev ombedd att göra det. En annan gång blev han nekad sin snuttetrasa under vilan för att han hade bråkat med en kompis tidigare under dagen.

- Det här är ju pimsning, mobbning och förnedring. Inget som borde ske på ett daghem, säger mamman bestört.

Jag bemöts med mothugg och bortförklaringar. Allt beror på bristande resurser och rekryteringsproblem.― anonym mamma

“Barnen kan inte vara ute, det är för mörkt”

Pappan till ett barn berättar att han lade märke till att personalen allt mer sällan gick ut med barnen. Trots att hösten var mild och varm, spenderade barnen nästan all tid inomhus.

- När jag frågade om det här, fick jag som förklaring att det är för kallt, för vått eller för få i personalen. En gång fick jag motiveringen att det är för mörkt utomhus.

Pappan berättar att utlovade utflykter uteblev utan förklaring. Den årliga fotograferingen slopades “eftersom det är så mycket jobb med den”. Han vittnar också om att barnen med jämna mellanrum bestraffades godtyckligt.

- Barnet skulle ligga ensamt och vila i ett rum om hen varit olydig. Eller sitta i tamburen och “skämmas”. Mitt barn var så litet att hen inte visste vad skämmas betyder ens. Bestraffningarna var heller inte uttalade utan dök upp efter hand, omformades, försvann eller byttes ut enligt personalens humör den dagen, kändes det som.

Personalen mådde uppenbart inte bra, menar pappan.

- De verkade paralyserade och inkapabla att aktivera sig. Den ambulerande dagischefen svarade på alla frågor och förde allas talan.

Övergiven leksak på Slätbergets daghem.
Det finns daghem där barnen sällan går ut. Övergiven leksak på Slätbergets daghem. Bild: Yle/Sofia Strömgård slätbergets daghem

“Att prata med föreståndaren är som att prata till en vägg”

En mamma med två barn i ett och samma daghem berättar om den kaotiska tillvaron, med ständigt växlande personal, som hennes barn måste vistas i under dagarna.

- Barnen rusar omkring, stämningen är väldigt orolig. Personalen verkar sakna redskap och den pedagogiska kompetens som krävs för att leda en barngrupp.

Mamman berättar att båda barnen turvis kommit hem med blått öga. Hennes frågor avfärdar personalen med att säga “barn bråkar, sånt händer”. Mamman berättar att hon upprepade gånger försökt prata med föreståndaren men att det är som att tala till en vägg.

- Jag bemöts med mothugg och bortförklaringar. Allt beror på bristande resurser och rekryteringsproblem, säger hon. Vi föräldrar ombeds ha tålamod och inte vara så kritiska. Men i det här skedet är mitt tålamod slut, säger den upprörda mamman, som känner sig totalt maktlös och inte längre vågar ifrågasätta personalens agerande i rädsla för att det ska gå ut över barnen.

Hurdana erfarenheter har du av problem på daghemmen? Vad har du varit missnöjd med och hur har du som förälder blivit bemött av personalen? Förbättrades situationen? Hjälp oss granska dagisarna och dela med dig av din berättelse. Vi behöver dina kontaktuppgifter men de publiceras inte, utan behandlas konfidentiellt av redaktionen.

Svenska Yle granskar de kommande veckorna kvalitetskraven på dagis utgående från ett tips från publiken. Vilka möjligheter har föräldrarna att påverka dagisvardagen och hur blir de bemötta? Vi hoppas att du delar med dig av dina erfarenheter så att vi kan gå vidare och fråga de ansvariga hur de ser på de problem som föräldrar upplever.

Berätta din historia!

Kontaktuppgifterna behandlas konfidentiellt.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP