Hoppa till huvudinnehåll

Vilda ätliga växter mognar i rask takt – testa om du känner igen följande ätbara växter

Maskrosor och fågelholk vid Gallträsk.
Under försommaren bjuder naturen på många ätliga växter. Maskrosor och fågelholk vid Gallträsk. Bild: Yle / Ted Urho blomäg

Flertalet ätbara växter har nu mognat så mycket att de är ätliga. Gör vårt test och kolla om du kan identifiera femton växter som är rätt vanliga i vår närmiljö.

Då du plockar vilda örter är artkännedom a och o, precis som då du plockar svampar och bär, påminner producenten och växtexperten Eija Lehmuskallio vid Luontoportti-sidorna.

Här nedan finns femton delikata växter som är vanligt förekommande i södra Finland, och nu i början av sommaren är de ofta mogna för att ätas. Vet du vilka de är?

Några tips innan du börjar plocka:

  • Blommor är lämpligast att plocka i början av blomningen.
  • Blad och stjälkar är bra att plocka innan blomningen.
  • I tätbebyggda områden är det bäst att leta sig hundra meter bort från vägen och från ställen där folk rastar sina hundar.
  • Allemansrätten gäller då man plockar vilda örter, växter och grönsaker.

Artikeln är ursprungligen skriven av Katriina Kettunen och översatt av Joakim Lax. Nanna Stenberg-Gustafsson har 2020 uppdaterat testet och fyllt på med fler växter.
Bilderna: Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi samt Yles bildarkiv.

Mer om ätbara växter och örter hittar du här:

Maskrosen, ett matnyttigt ogräs
Alexandras kosttillskott
Alexandras ogräsmat

Läs också

Nyligen publicerat - Natur