Hoppa till huvudinnehåll

Virkbybränderna: "Tänk om den skyldiga lägger in något brinnande i brevinkastet?"

Räddningsväg in till ett gult flervåningshus.
Längs den här räddningsvägen har brandbilar fått köra upprepade gånger på grund av anlagda bränder. Räddningsväg in till ett gult flervåningshus. Bild: Yle/Malin Valtonen valbyvägen 35,Lojo,Virkby,flervåningshus

En pyroman rör sig i Virkby i Lojo och har tänt eld på allt från en danspaviljong och bilar till en källare. Ett bostadsområde i Virkby är extra utsatt men flera invånare där har ändå inga planer på att flytta.

Strax bredvid Kässä gård ligger våningshusen som de senaste åren utsatts för flera anlagda bränder. När jag stiger ut ur bilen möts jag av en prunkande koloniträdgård med knotiga äppelträd och bakom trädgården tornar sig tre gula rappade våningshus upp.

Vid första anblicken är det svårt att tro att husens invånare har fått uppleva bränder bland annat i cykelförrådet, tvättstugan, soptaket och bland bilar på parkeringen. Gården är städad och fin, fåglarna kvittrar.

Trädgård med äppelträd framför ett gult flervåningshus.
Bostadsområdet där flera bränder har förekommit är till synes lugnt och idylliskt. Trädgård med äppelträd framför ett gult flervåningshus. Bild: Yle/Malin Valtonen valbyvägen 35,Virkby,Lojo,flervåningshus,trädgårdar

I den grönskande koloniträdgården sitter två äldre damer på en bänk och njuter av eftermiddagssolen.

De har båda bott i det drabbade bostadsbolaget i över 20 år. De anlagda bränderna skrämmer dem.

- Jag sade till en granne att tänk om den skyldiga lägger in något brinnande i brevinkastet. Vi är rädda, säger den ena kvinnan och den andra nickar.

Flytta är inte ett alternativ

Natten mot tisdagen brann det igen. Den här gången anlade någon en brand i det ena husets tvättstuga. Gärningsmannen tuttade också på ett ödehus en liten bit bort.

När jag nämner möjligheten att flytta skakar de två damerna på huvudet.

- Vi har sagt till varandra att det är svårt att sälja och få en ny lägenhet.

Skriv inte att det är just de här husen som är utsatta. Skriv inte att de ligger i Virkby. Det här är inte bra.

De önskar att polisen skulle få fast den skyldiga.

- Så skulle saker lugna ner sig här igen.

Bostadsvärdet sjunker

Jag går upp till ingången till det första huset. När jag märker att dörren till trapphuset är låst ringer jag på hos en äldre kvinna på våning tre. Ingen svarar i porttelefonen men plötsligt hör jag hur någon frågar: Vem där?

Kvinnan i fråga har sträckt ut sig ur fönstret och när jag berättar att jag är journalist och vill prata om bränderna slår hon med handen.

- Jag vet ingenting om det där. Jag bor mest i Helsingfors.

När man möter folk på gården så tittar man lite extra och frågar sig om just den är personen bakom de anlagda bränderna.

I samma veva kommer en granne förbi och när hon hör vad jag är ute efter utbrister hon:

- Skriv inte att det är just de här husen som är utsatta. Skriv inte att de ligger i Virkby. Det här är inte bra, det sänker värdet på min bostad.

Invånarna misstänker varandra

Hon vaknade i tisdags av brandalarmet. Hon berättar att hon sedan gick ner våning för våning tills hon märkte att röken kom från källaren. Hennes bil har också två gånger varit nära att brinna upp när pyromanen varit i farten.

- Nej jag är inte rädd. Skulle personen vilja skada andra människor så skulle det redan ha hänt.

Gärningsmannen brukar inte resa långt innan hen tänder eld på något.― Kauko Aromaa, professor i kriminologi

Polisen har ingen som är misstänkt för bränderna men på gården florerar rykten om vem pyromanen är. Kvinnan bekräftar att invånarna har misstankar om vem det kunde vara.

- När man möter folk på gården så tittar man lite extra och frågar sig om just den är personen bakom de anlagda bränderna.

Hon vill, precis som de andra på gården, inte ställa upp på intervju och bild.

"Varför lämnar polisen kvar bevis?"

Kvinnan vill visa mig resterna av branden i tvättstugan. Det är ett litet bylte som ligger på gräsmattan utanför ett av våningshusen. Det sotiga byltet består bland annat av en sliten gammal handduk som man ser att ha brunnit.

- Kan du fråga varför polisen har lämnat det här efter sig? Det här är ju bevis! säger kvinnan upprört.

En liten hög med lump som har brunnit.
Det här byltet tände gärningsmannen på i tvättstugan i tisdags. En liten hög med lump som har brunnit. Bild: Yle/Malin Valtonen Virkby,Lojo,anlagd brand i virkby

Jag blir insläppt i källaren där någon tuttade på handduken vid femtiden på tisdag morgon. När jag stiger in luktar det lite rök men några märken efter branden finns varken i den vitkaklade tvättstugan eller inne i det rum där man ska hänga tvätt.

Hon vaknade av ljuset från eldflammor

Utanför källardörren sitter en äldre dam som flyttade till huset 1998. Hon bor ovanför källaringången men hörde ingenting speciellt på tisdagsmorgonen, inte ens brandalarmet. Men nu vet hon vad som hände.

- Jag tänkte att nu börjar det igen. Det är så tråkigt.

En natt i fjol väcktes hon av ljuset av eldlågor. Då brann flera bilar utanför hennes fönster. Men trots de flera anlagda bränderna är hon inte rädd.

- Händer det så händer det, konstaterar damen som inte har några planer på att flytta.

- Nästa gång flyttar jag till en kyrkogård.

Expert: Gärningsmannen bor i närheten

Polisen misstänker att det är samma person som står bakom alla anlagda bränder, men vet alltså inte vem den skyldiga är.

Om man får tro professorn i kriminologi Kauko Aromaas teorier bor pyromanen i Virkby.

Aromaa menar att gärningsmannen ofta bor i närheten om de anlagda bränderna är småskaliga och inte utgör personfara.

- Gärningsmannen brukar inte resa långt innan hen tänder eld på något. Det händer någonstans i hens vanliga terräng.