Hoppa till huvudinnehåll

Ett hus fullt av skönhet

Lönnströms hemmuseum
Teresa och Rafale Lönnströms hemmuseum. Lönnströms hemmuseum Bild: Niclas Warius lönnströms hemmuseum

Teresa och Rafael Lönnströms hemmuseum är inrymt i det hus, som blev färdigt 1942 och dit paret då flyttade i samband med att deras fabriker hade flyttat till Raumo på 1930-talet. Det här för att komma längre bort från fronten i och med att det hela handlade om krigsindustri.

Hemmuseet ser i stort sett ut på samma sätt som då paret bodde här. Paret talade inte själv om att samla konst, utan samlingen kom till utgående från vad de själva tyckte om.

Största delen av konstsamlingen är finländskt måleri från 1800- och 1900-talen, men här finns också många andra konstföremål.

Kaptensrummet i Lönnströms hemmuseum i Raumo
Kaptensrummet i Lönnströms hemmuseum Kaptensrummet i Lönnströms hemmuseum i Raumo Bild: Niclas Warius lönnströms hemmuseum

Fullt med konst på väggarna

Jenny Nybom är chef för Lönnströms museer i Raumo och hon konstaterar att det är fullt med konst på alla väggar och mycket kommer från den finska konstens guldåldern.

I Kaptensrummet, som var Rafael Lönnströms arbetsrum, finns hans favorit som i alla fall är målad av en rysk konstnär. Den föreställer en liggande naken kvinna.

Om den tavlan berättas en legend som går ut på att männen satt i en soffgrupp i rummet och rökte cigarr och väntade på att damen på tavlan skulle vända sig.

Paret Lönnström reste mycket, vilket också syns i många av de föremål som finns i hemmet. Bland annat finns här asiatiska vaser och konstglas från Murano i Italien.

Kaptensrummet är ganska oförändrat efter Rafael Lönnströms tid. Jenny Nybom berättar att det var så sorgligt, att han dog redan 1943 i tuberkulos. Efter det blev Teresia Lönnström ensam med fabrikerna och fortsatte att använda rummet som arbetsrum.

Att fortsätta att leda fabrikerna var knappast ett lätt beslut att fatta för en kvinna inom krigsindustrin på 1940-talet, men hon var sedan med och ledde verksamheten ända till 1970-talet då hon sålde sin andel till Huhtamäki Oy.

Detalji festsalen i Lönnströms hemmuseum i Raumo
Lönnströms hemmuseum Detalji festsalen i Lönnströms hemmuseum i Raumo Bild: Niclas Warius lönnströms hemmuseum

Imponerande festsal

Den stora salen vetter med sina stora fönster ut mot Kappelinsalmi. Här finns vackra möbler, olika konstföremål och stora kristallkronor.

Här har ordnats många stora fester med middagar och dans och Jenny Nybom säger, att det här hushållet minsann vara mycket speciellt på 1950- och 60-talen i lilla Raumo.

Här ordnades också musikaftnar kring den stora flygeln i salen i och med att paret Lönnström var intresserat av musik och det mesta inom kulturen.

Möblerna går i flera olika stilar och Jenny Nybom påpekar att det var Teresia Lönnströms stil att samla på sig det hon tyckte var vackert och att hon vågade ha sin egen smak.

I hemmuseet finns tavlor av t.ex. Elin Danielsson-Gambogi, Berndt Lindholm, Hjalmar Munsterhjelm, Victor Westerholm, Victoria Åberg, Ferdinand von Wright och Pekka Halonen.

Festsal i Lönnströms hemmuseum i Raumo
Lönnströms hemmuseum Festsal i Lönnströms hemmuseum i Raumo Bild: Niclas Warius lönnströms hemmuseum

Dessutom finns textilier, mattor, silverföremål, porslin, glas, speglar, spisar, ikoner, miniatyrer och allt tänkbart som kan försköna ett hem - och allt utvalt med en personlig smak.

Rafael Lönnström litade på sin intuition och gjorde blixtsnabba beslut då det gällde företagen och det har hans fru sagt att hon ärvt av honom och hon kunde därför göra snabba beslut också då hon köpte konst.

Det gällde speciellt på 1970-talet då hon hade sålt företagen och hade planer på att grunda ett museum och inte bara inreda ett hem. Då köpte hon mycket nutidskonst, speciellt av kvinnor och litade på sin intuition också i det här fallet.

Alla sina tavlor tyckte hon kanske inte om och till exempel Liisa Tanners porträtt av henne själv fick släktingars barn måla läppstift på!

Porträtt av industrirådet Teresia Lönnström i Lönnströms hemmuseum, Liisa Tanner 1965
Industrirådet Teresia Lönnström Porträtt av industrirådet Teresia Lönnström i Lönnströms hemmuseum, Liisa Tanner 1965 Bild: Saara Salmi lönnströms hemmuseum

Legenden lever

Jenny Nybom säger att man vid museerna är väldigt intresserade av hur livet i huset levdes och att det ännu finns många människor som har rört sig här. Teresa Lönnström levde ju ända till 1986.

Många av dem som rörde sig i huset eller jobbade för Lönnströms tycks i alla fall uppleva att de har tystnadsplikt även om det säkert finns storyn, som kunde berättas.

Teresia Lönnströms systerdotter, Else Bech, bodde också med Lönnströms ända sedan 1920-talet och blev adopterad av Teresia Lönnström så sent som på 1970-talet.

De här båda damerna var nog välkända i staden och sådana som inte kände dem så bra kan nog berätta och till exempel spekulera i att de var av dansk kunglig börd.

Det folk ännu kommer ihåg var då de kom med sin stora svarta bil med privatchaufför för att handla och hur allting kunde stanna upp i butikerna för att alla skulle betjäna de här båda.

Vardagsrum i Lönnströms hemmuseum
Vardagsrummet i Lönnströms hemmuseum Vardagsrum i Lönnströms hemmuseum Bild: Niclas Warius lönnströms hemmuseum

Jenny Nybom påpekar att man måste komma ihåg hur viktiga Lönnströms var för Raumo. Som bäst hade fabrikerna 1 600 anställda.

I det mer spartanska vardagsrummet som finns invid den stora salen kan man föreställa sig hur de båda satt och läste damtidningar och systerdottern satt och rökte i en stor fåtölj där askkoppen är fäst i armstödet.

I övre våningen är Teresia Lönnströms sovrum helt intakt med möbler, en spegel från Murano, parfymflaskor och olika attiraljer, medan systerdotterns rum används till utställningar och annat, eftersom hon inte ville bli ihågkommen i ett museum.

Teresias bord i Lönnströms hemmuseum i Raumo
Teresia Lönnströms sovrum Teresias bord i Lönnströms hemmuseum i Raumo Bild: Niclas Warius lönnströms hemmuseum

I museet finns förutom nämnda rum också ett sällskapsrum, en matsal och ett nyare galleri som byggdes 1982.

Galleriet byggdes i och med att Teresia Lönnström hade bestämt att huset skulle bli ett hemmuseum och under de sista åren av sitt liv bodde hon i den här delen av huset.

Då fanns här mellanväggar och toalett med mera men de är nu rivna och galleriet är ett öppet utställningsutrymme.

Det används idag främst för Lönnströms konstmuseum vars fastighet inne i centrum av Raumo såldes 2015.

Museichef Jenny Nybom vid Teresia och Rafael Lönnströms museer i Raumo.
Jenny Nybom Museichef Jenny Nybom vid Teresia och Rafael Lönnströms museer i Raumo. Bild: Yle/Maud Stolpe lönnströms konstmuseum