Hoppa till huvudinnehåll

Nadia är Malax coolaste basist

Nadia Väglund.
Nadia Väglund. Bild: Yle/Roger Källman väglund

Det är Nadias kompisar som gett henne titeln. Först var hon "Malax coolaste kvinnliga basist", det begreppet skippades snabbt eftersom hon är den coolaste basisten överlag i sin hembygd.

Nadia Väglund studerar andra året på Hanken i Vasa. Hon har spelat bas sedan hon var elva år.

- Jag började med gitarr när jag var sex år. I femman skulle jag börja spela i ett band med några kompisar. De hade redan två gitarrister så det blev bas. I slutändan kändes det mer rätt för mig än gitarren, säger Nadia.

Stefan Lindblom och Roger Bäck har agerat mentors åt Nadia. Hon slutade ta lektioner för lite på ett år sedan.

- Man kan alltid lära sig mer. Men det kändes som att jag inte behöver lära mig så mycket mer, om jag inte lär mig själv, konstaterar Nadia.

"Folk blir chockade av att en kvinna spelar bas"

Varje gång någon ny ser att Nadia spelar bas verkar de överraskade av instrumentvalet.

- "Du är ju kvinna". Folk blir kanske lite chockade först och sedan då de hör att jag faktiskt kan spela är reaktionerna "Och du kan spela?", berättar Nadia.

Nadia tror att reaktionerna beror på att det inte är så vanligt med kvinnliga basister i Österbotten. Hon känner några kvinnliga basister men konstaterar att det kanske är mindre vanligt.

- Det är mer vanligt med gitarr och sång, säger Nadia.

Musiken förblir en hobby

Just nu väger studierna på Hanken tyngre än musiken. Musiken hänger med på sidan om allt annat.

- Helst blir jag någonting inom ekonomyrket. I en perfekt värld skulle det vara roligt att vara en proffsbasist. Men det är nog roligt att spela på sidan om, säger Nadia.

Nyligen publicerat - X3M