Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt med gift i hundparken

Hundägaren Jorge Padilla med hunden Canela
Jorge Padilla höll på att förlora sin hund Canela som åt taggtråd i hundparken. Hundägaren Jorge Padilla med hunden Canela Bild: Yle/Linnea de la Chapelle Hundägare

Uppmärksamheten kring försök att förgifta hundar är stor. På sociala medier publiceras dagligen bilder på suspekta köttbullar, korvar och varningsskyltar som folk lagt upp i parker. En av dem som nästan förlorade sin hund är Jorge Padilla.

Han besöker tillsammans med sin hund Canela samma hundpark i södra Helsingfors varje dag. För en tid sedan åt Canela något i parken. Padilla märkte direkt att hon fick i sig något, men fick inte ut det ur hennes mun. Väl hemma märkte han att något var på tok.

- Canela började gråta och spy. Hon spydde korv och jag har aldrig gett henne korv, så jag visste att maten härstammade från parken. I spyorna fanns också något blått.

Taggtråd och glasskärvor

Padilla skyndade till veterinären. Första veterinären misstänkte att hon led av magsjuka och skickade hem dem. Men Canela slutade inte spy och nästa dag tog en annan veterinär blodprov av Canela och röntgade henne. Inte långt efter låg Canela på operationsbordet. I hennes mage hittade läkarna råttgift, glasskärvor eller keramik och taggtråd.

- Jag var jätteledsen och orolig. Jag höll på att förlora min hund. Veterinären sade att hon skulle ha dött hemma om jag skulle ha väntat några timmar till. Jag förstår inte hur någon kan göra så mot ett oskyldigt djur. Jag är väldigt glad att hon klarade sig, hon är mycket viktig för mig.

Knappt ett år gamla Canela är inte bara ett husdjur för ägaren Jorge Padilla. Padilla lider av rytmstörningar och Canela har skolats till terapihund och lärt sig känna av när Padillas hjärta slår fel och han borde sätta sig ner och ta det lugnt en stund.

Veterinären sade att hon skulle ha dött hemma om jag skulle ha väntat några timmar till. Jag förstår inte hur någon kan göra så mot ett oskyldigt djur.

Canelas aptit har försämrats och därför har hon magrat sedan operationen. Hon har fortfarande svårt att äta och bajsa på grund av såren som taggtråden orsakade. Men hon mår redan mycket bättre och orkar springa och leka igen.

Padilla har läst om många andra liknande fall på sociala medier, men har inte träffat en enda hundägare i parken som råkat ut för samma sak. Han anmälde aldrig fallet till polisen eftersom han ansåg att det var försent och att polisen ändå inte kunde gjort något åt saken.

Polisen uppmanar anmäla

Hos polisen hoppas man ändå att folk skulle anmäla sådana här fall. Helsingforspolisen har endast tagit emot två brottsanmälningar i fjol och två i år. De få fallen är inte heller helt klara förgiftningsfall. Det kan också handla om misstag, enligt polisen.

- Jag tror det handlar om rykten i stor utsträckning, men om jag har fel så hoppas jag att de här människorna kommer och gör en brottsanmälan, säger överkonstapel Heidi Warelius vid Helsingforspolisen.

Överkonstapel Heidi Warelius vid Helsingforspolisen
Överkonstapel Heidi Warelius vid Helsingforspolisen Överkonstapel Heidi Warelius vid Helsingforspolisen Bild: Yle/Anna Savonius warelius

Att lämna gift efter sig är alltid ett brott. Polisen hoppas därför att alla som ser något misstänkt direkt skulle ringa polisen. Utan anmälningar är det omöjligt för polisen att avgöra om det handlar om lösa rykten på sociala medier eller riktiga fall menar Warelius.

Veterinär: Ingen orsak till panik

På smådjurskliniken i Vik i Helsingfors har man inte heller så mycket erfarenhet av liknande fall. De har faktiskt inte haft en enda hundpatient som ätit gift i parken.

- Det brukar alltid gå i cykler. När det lyfts upp i medier och sociala medier så får folk panik. Då tror plötsligt hundägare att allt hundarna äter i parkerna, brödsmulor, köttbullar, korvar eller vad de nu hittar i parkerna är förgiftade. Så är som tur inte fallet. Det mesta har lagts fram för fåglar eller andra djur eller lämnats kvar i parken. Hunden kan förstås börja må dåligt av maten för den kan vara illafaren, men den är sällan förgiftad, säger Thomas Björkenheim, ansvarig veterinär vid Helsingfors universitets smådjursklinik.

Veterinär vid Helsingfors universitets djursjukhus i Vik i Helsingfors
Thomas Björkenheim, ansvarig veterinär vid Helsingfors universitets smådjursklinik. Veterinär vid Helsingfors universitets djursjukhus i Vik i Helsingfors Bild: Yle/Linnea de la Chapelle thomas björkenheim

På smådjurskliniken har antalet förgiftningsfall inte ökat. Enligt Björkenheim finns det alltså ingen orsak till panik.

- Förstås ska man vara noggrann och hålla hunden kopplad. Om man ser något misstänkt i parken ska man se till att hunden inte går fram och äter det. Om man ser att ens hund äter råttgift ska man föra den till veterinären så snabbt som möjligt. Samma gäller läkemedel, choklad och xylitol, som är de vanligaste gifterna hundar får i sig.

Svårt att upptäcka symptomen

På smådjurskliniken i Vik tar man emot 10-15 hundar per år som ätit råttgift. Men det handlar oftast om hundar som ätit det på sommarstugan eller i stallet. Råttgiftet orsakar inre blödningar hos hundar, men symptomen kan vara svåra för ägaren att märka och uppstår först två till tre dagar efter att hunden ätit giftet. Ibland först någon vecka efter förgiftningen.

- Om hunden äter råttgift är de första symptomen som ägaren märker vanligen små blödningar, från till exempel munnen eller näsans slemhinnor. Hunden kan ha blod i urinen och avföringen. Dessutom kan andningen försämras på grund av blod i lungorna, säger Björkenheim.

Om hunden äter xylitol sjunker sockerhalten i blodet, det vill säga hunden blir svag, trött och kan börja spy. Om hunden får i sig mycket xylitol kan det efter en längre tid leda till leverproblem. Vad gäller värkmedicin är de vanligaste symptomen uppkastning, men vissa andra läkemedel kan till och med orsaka akuta njurproblem och neurologiska symptom.

Viktigaste är att få hunden att spy

- Om man ser att ens hund äter något olämpligt är det absolut viktigaste att få den att kasta upp. Man kan göra det genom att ge hunden salt i små mängder. Om det är en hund som väger över tio kilo kan man ta en tesked salt, göra det till en saltboll och sätta den i hundens mun. Många hundar kastar upp av det, säger Björkenheim.

Han poängterar ändå att alla hundar inte kastar upp, men att man inte ska förnya behandlingen. Om hunden inte är i fullt medvetande får man inte heller försöka få den att spy. Kastar hunden inte snabbt upp och man är säker på att den är förgiftad ska man åka till veterinären, så kan de få hunden att spy med hjälp av läkemedel.

Jorge Padilla med sin hund Canela
Jorge Padilla och hunden Canela i hundparken. Jorge Padilla med sin hund Canela Bild: Yle/Linnea de la Chapelle Hundägare

”Munkorg är ingen bra idé”

På grund av den stora uppmärksamheten kring hundar som ätit gift har fler hundägare föreslagit att ta i bruk munkorgar på hundarna. Veterinär Thomas Björkenheim tycker inte att munkorg är någon bra idé.

- Det ingår i hundens normala beteende att kunna dofta. Förstås om man har en hund som fungerar som en dammsugare utomhus och suger åt sig allt, så kan det vara ett alternativ. Men i vanliga fall rekommenderar jag inte det. Det räcker med att ha hunden kopplad. Då kan man följa med om den börjar äta något och i så fall skuffa bort hunden därifrån, säger Thomas Björkenheim, ansvarig veterinär vid Helsingfors universitets smådjursklinik.

Partullera i hundparkerna

Så polisen och veterinären är överens, gift i parker är väldigt ovanligt. Trots det vill hundägaren Jorge Padilla att man tar de enstaka fallen på allvar. Allra helst skulle han vela ha övervakningskameror i hundparkerna, men menar ändå att det skulle bli för dyrt. Därför vill han att hundägare patrullerar i hundparker där hundar inte är kopplade.

- Man skulle kunna ha metalldetektorer eller skola en hund så att den hittar olika gifter. Det skulle inte kräva så stora resurser. Jag skulle själv kunna göra det frivilligt då jag besöker hundparken. Men jag måste ännu planera och utreda saken. Kan vara att det behövs något tillstånd från staden, säger hundägare Jorge Padilla.