Hoppa till huvudinnehåll

Så fungerar nazisternas nätverk

Kollage av nynazistiska texter, flyers och symboler.
Kollage av nynazistiska texter, flyers och symboler. Bild: Yle nynazism,Tysklands nationaldemokratiska parti,Vit makt,ytterlighetsrörelser

Högerextremister världen över har välfungerande nätverk. De sprider information, musik och propaganda. De samarbetar och hjälper varandra. Samtidigt blir det allt vanligare med öppet högerextrema internationella storsamlingar, och nynazisterna i väst tycks ha hittat samarbetspartners i Ryssland.

-Jag vet av egen erfarenhet att bl.a. amerikanska och tyska nynazister har mycket nära kontakter. Många tyska nynazister öppnar sina webbsidor på amerikanska servrar, de ger ut musik, publicerar skivor, besöker varandra. Generellt så söker man förebilder i andra länder, lånar organisationsmodeller och tar lärdom av de erfarenheter som andra har, säger Esa Holappa, ex-ledare för nynazistiska Finska Motståndsrörelsen (FMR). I dag tar Holappa avstånd från högerextremismen.

Ett exempel på detta samarbete är den brittiska organisationen National Action, som grundades 2013. National Actions ledare Benjamin Raymond besökte FMR i Åbo i januari 2015. Ett annat exempel är Gyllene Gryning i Grekland. Deras politiska framgång har uppmuntrat FMRs broderorganisation Svenska Motståndsrörelsen (SMR) till att grunda en parlamentarisk gren, ett eget politiskt parti

Har FMR flera kontakter till utländska högerextremister?

-Ja. Casa Pound i Italien har varit med ända från början. Där fanns kontakterna redan innan FMR grundades. Organisationen har också länge haft kontakt med NPD och Fria Nationalister (även kallade Autonoma Nationalister) i Tyskland. Motståndsrörelsen har också besökt Gyllene Gryning i Grekland, och den nyaste samarbetsorganisationen är alltså National Action i Storbritannien. Men de starkaste banden finns till Tyskland och Italien, berättar Holappa.

Hur upprätthålls kontakterna?

-Man besöker varandra, man skickar epost, man ringer varandra. De kommer till Finland, motståndsrörelsens aktivister åker utomlands på besök, säger Holappa. På senare år har FMR-aktivisterna besökt Grekland, Tyskland och Italien, och de har haft besök bl.a. från Storbritannien och Italien. 2011 ordnade FMR ett seminarium i Helsingfors med inbjudna gäster från såväl Casa Pound som från Fria Nationalister.

FMRs "storebror" Svenska Motståndsrörelsen har under de senaste åren regelbundet besökt extremhögerorganisationer i de forna öststaterna. Medlemmarna har skrivit resereportage bl.a. om hur de fått militär utbildning på träningsläger arrangerade av Ungerska Nationella Fronten MNA.

Rysslandsvänner

Nordiska Motståndsrörelsen har på senare år också blivit allt vänligare inställd till Vladimir Putins Ryssland. Ryssland framstår för rörelsen som idealstaten som försvarar traditionella värden, i motsats till ett EU som anses som allt mer degenererat. Emil Hagberg, nu medlem i Svenska Motståndsrörelsens ledarråd, sa i SMRs webbradiosändning att han hellre skulle se Sverige ockuperat av Ryssland än styrt av den nuvarande svenska regeringen. Den dåvarande ledaren Klas Lund var inne på samma linje. Han avfärdade rysshotet som trams, och sa att det verkliga hotet kommer söderifrån och västerifrån.

Esa Holappa säger att de som är kritiskt inställda till Putin och Ryssland, eller ställer sig på Ukrainas sida i den väpnade konflikten med Ryssland stämplas som judar eller sionister. På det sättet tystar rörelsens ledning alla oliktänkande inom rörelsen.

Nordiska Motståndsrörelsen deltog 2015 i högerextremistkonferensen Internationellt Konservativt Forum i St. Petersburg, Ryssland. Arrangör var det ryska partiet Rodina (Moderlandet), och under konferensen antog deltagarna en resolution om att koordinera vad de kallade "konservativa krafter" i Ryssland och Europa. Motståndsrörelsens representanter närvarade vid konferensen, men inte som officiella, inbjudna konferensgäster.

I Finland har ytterhögern traditionellt varit fientligt inställd till Ryssland och ryssar. Därför är FMR också mera försiktigt avvaktande än sina svenska kamrater.

Byggde tidigt kontaktnät

Esa Holappa satsade tidigt på att bygga upp ett vittomspännande internationellt kontaktnät. Han etablerade kontakter till ökända nynazister och rasistiska organisationer runt om i världen, och började skriva på olika rasistiska, fascistiska och nazistiska webbforum.

Det var så den 17-årige Esa i Uleåborg hittade sin nationalsocialistiska mentor i ett amerikanskt fängelse 2003. Richard Scutari var då 55 år gammal, och hade redan suttit i fängelse i 14 år. Scutari var medlem i den militanta amerikanska nazistorganisationen The Order (även kallad Brüder Schweigen eller Det Tysta Brödraskapet) och avtjänade ett 60-årigt straff för en lång rad spektakulära, politiskt motiverade brott. Han misstänktes också för mordet på en radioprogramledare, men dömdes aldrig för det. Richard Scutari är fortfarande fängslad, och kan bli villkorligt frigiven tidigast 2025. Trots sitt fängelsestraff är han fortfarande aktiv inom extremhögern, och hans texter publiceras regelbundet av olika extremistgrupper.

-Jag hittade adressen i "krigsfånge"-spalten i den brittiska rasistiska tidningen Stormer. De hade en bild av Scutari och en kort text om honom och hans militära bakgrund. Jag tyckte att hans CV verkade imponerande, och det var därför jag skrev till honom. Redan som 17-åring såg jag mig som nationalsocialist, men det var främst hans militära bakgrund som fascinerade mig. Så jag bestämde mig för att skriva till honom, och han svarade. Till en början handlade det mycket om hans tid i militären, men senare också om ideologi. I breven diskuterade vi aldrig våld eller terrorism. Hade vi försökt göra det hade nog breven aldrig gått fram, säger Holappa.

-Han verkade mena allvar, och jag ville lära känna människor som tog nationalsocialismen på allvar. Jag ville helt enkelt lära känna en riktig nazist, säger Esa i dag.

Det var Scutari som förmedlade den kontakt i Sverige som ledde till att Finska Motståndsrörelsen grundades. Korrespondensen mellan Esa Holappa och Richard Scutari fortsatte i många år, fram till sommaren 2014. Men efter att Esa bestämt sig för att lämna rörelsen, så slutade han svara på breven från USA.

Tungt kriminella kontakter

Holappa var under åren som aktiv nazist personligen i kontakt med otaliga mördare och våldsmän. Hans bekantskapskrets omfattade också medlemmar i tungt kriminella, rasistiska gäng som Aryan Nations och fängelsegänget Aryan Brotherhood i USA. Han säger att han alltid fick kontakt med dem han ville nå utomlands.

-Om jag t.ex. vill få tag på herr X, som är medlem i en australisk nynazistorganisation, så skulle jag först fråga runt i min egen bekantskapskrets. Vem är han, vad finns det att veta om honom, känner någon honom, känner någon några andra medlemmar i organisationen? Förr eller senare skulle jag hitta någon som kunde förmedla kontakten till herr X, säger Holappa.

-Det kan låta krångligt, men på det här sättet hittade jag alltid den jag letade efter, oavsett om han fanns i USA, Sydafrika eller var som helst.

De extremistnätverk Holappa beskriver låter effektiva och framförallt oerhört utbredda. Finns det världsdelar eller länder som inte har sina egna högerextremister?

-Det finns organisationer som kan beskrivas som nynazistiska i Nordamerika, Sydamerika, Europa, Asien. De finns i både Ryssland och Ukraina, i Japan och Mongoliet. Det finns till och med iranska nynazister. Det är nog bara Nordkorea och liknande länder som helt saknar nynazister.

Texten kompletterad 15.5 kl 15:45 med följande mening: Motståndsrörelsens representanter närvarade vid konferensen, men inte som officiella, inbjudna konferensgäster.

Detta projekt har genomförts i samarbete med norska Hate Speech International.

LÄS MER:
Nazistledaren som slutade tro
Sådan är Finska Motståndsrörelsen
Männen som leder naziströrelsen
Nationalsocialismens soldater

 • Frankrikes nye president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin i Versailles den 29 maj 2017.

  Macron och Putin diskuterade Syrien

  Dryftade även situationen för de homosexuella i Tjetjenien.

  Frankrikes nye president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin har under ett möte i Versailles dryftat kriget i Syrien, läget i Ukraina och situationen för homosexuella i Tjetjenien.

 • Yles vd Lauri Kivinen och Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson.

  Yles styrelseordförande om Jääskeläinens sorti: "Ingen skulle klara av ledarskapet under ett sådant förstoringsglas"

  Yles vd och styrelseordförande berömmer Jääskeläinens insats

  Yles vd Lauri Kivinen säger att Atte Jääskeläinens förmåga att framgångsrikt utföra sitt jobb blev omöjligt och att det därför är nödvändigt att hitta en ny chef för Yles finskspråkiga nyheter. Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson säger att tröskeln för att göra sig av med en ansvarig chefredaktör inte ska vara låg.

 • Solnedgång över båthamnen i Koskö. Foto Herbert Rabb

  Inga byar togs med i landskapsplanen

  Kommunerna avgör vilka byar de vill satsa på.

  Byanätverket togs inte med Österbottens landskapsplan. Planen fick hård kritik i kommunerna som ansåg att för många byar utelämnats. Nu får kommunerna själva avgöra vilka byar de vill utveckla.

 • Stormskador i Moskva 29.5.2017

  Sex döda i storm i Moskva

  Den hårda vinden fällde hundratals träd.

  En storm svepte över Moskva på måndagen och krävde sex människors liv medan tiotals skadades. Den hårda vinden fällde hundratals träd.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle