Hoppa till huvudinnehåll

Världens största kryssningsfartyg kastade loss

Tiotusentals människor hade samlats i franska Saint-Nazaire för att vinka av kryssningsfartyget Harmony of the Seas.

Det massiva fartyget väger 120 000 ton och är 362 meter långt. Därmed överskrider fartygets längd Eiffeltornets höjd med 50 meter.

Fartyget har plats för omkring 6 000 passagerare och drygt 2 000 besättningsmän. Dess 18 våningar rymmer bland annat en teater, 20 matsalar och 23 simbassänger.

Till attraktionerna hör enorma vattenrutschkanor, möjlighet att surfa ombord och en bar med robotservitörer. Passagerarna kan också vandra omkring i en park med över 10 000 växter och 52 träd.

"Som att vinka av ett barn"

Det tog varvet i Saint-Nazaire tre år att bygga fartyget och prislappen stannade på omkring en miljard euro. Omkring 70 000 människor hade samlats på stränderna för att vinka av Harmony of the Seas.

- Vi såg fartyget växa fram under tre års tid, och nu är det borta. Det känns som när ett barn flyttar hemifrån, säger Christine till AFP.

Harmony of the Seas ska anlöpa Southampton i södra England på tisdagen. Det kommer att kryssa i Medelhavet under sommaren för att sedan åka till Florida i november.

Fartyget tillhör det amerikanska rederiet Royal Carribean som nu äger världens sex största kryssningsfartyg. Harmony of the Seas är lite längre än systerfartygen Allure of the Seas och Oasis of the Seas, som båda byggdes i Finland.

Oasis of the Seas på väg genom den Åboländska skärgården.
Oasis of the Seas i finsk skärgårdsmiljö. Oasis of the Seas på väg genom den Åboländska skärgården. Bild: STX Europe kryssningsfartyg,caribbean cruises

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes