Hoppa till huvudinnehåll

Vävning med lavar, mossa och bark som färgpalett

Naturen har en helt fantastisk färgpalett. Tittar man närmare på små, små knoppar, mossor, gräs och lavar så kan man upptäcka fantastiska färger. Textilkonstnären Annika Konttaniemi använder sig av naturens färger när hon väver och hon har alltid kameran med sig när hon är på tur i fjällen för att knäppa "minnesanteckningar".

Konttaniemi har alltid varit intresserad av färger och hur färger kommunicerar. Färglära var det mest spännande ämnet när hon studerade konst och när hon för några år sedan upptäckte vävningen öppnade sig en ny värld att skapa färgmöten och kombinationer.

- Två färger som är bredvid varandra måste hela tiden ha något att säga åt varandra, annars blir det tråkigt tycker Konttaniemi.

Hon lärde sig väva i en vävstuga i Rovaniemi och efter det var hon fast. Hon tycker om hur man kan jobba med strukturer på ett annat sätt än i till exempel stickning och hur det går att "blanda" färger då väften möter varpen. Hon är speciellt förtjust i yllevävning.

- Ylle tar fram färgerna och kan ge dem ett helt nytt djup och fin lyster beroende på hur garnet är spunnet.

Om man är nyfiken på yllevävning har Annika Konttaniemi några tips. Hitta en vävstuga nära dig om du inte har tillgång till en egen vävstol, där får man ofta hjälp av erfarna hantverkare. Varpen töjer så man får spänna på medan man väver. Man ska inte slå in garnet utan låta väften bli lika luftig som varpen, annars blir textilen för styv. Man ska inte mata in så mycket material som när man t.ex. väver i trikå, för då blir resultatet vågigt (om man inte vill få den effekten). Njut av vävningen och låt stressen rinna av dig och tiden ticka iväg.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

    Recept på kryddig gryta med råg, rotsaker, frukt och nötter.

    Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna

  • Bjud på bästa januarimaten - potatis med potatis

    Tre olika sorter på tre olika sätt i en festlig sallad.

    I den här rätten tar Paul tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

  • Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

    Krydda med bovete, som du rostat själv.

    Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Nyligen publicerat - Strömsö