Hoppa till huvudinnehåll

Vävning med lavar, mossa och bark som färgpalett

Naturen har en helt fantastisk färgpalett. Tittar man närmare på små, små knoppar, mossor, gräs och lavar så kan man upptäcka fantastiska färger. Textilkonstnären Annika Konttaniemi använder sig av naturens färger när hon väver och hon har alltid kameran med sig när hon är på tur i fjällen för att knäppa "minnesanteckningar".

Konttaniemi har alltid varit intresserad av färger och hur färger kommunicerar. Färglära var det mest spännande ämnet när hon studerade konst och när hon för några år sedan upptäckte vävningen öppnade sig en ny värld att skapa färgmöten och kombinationer.

- Två färger som är bredvid varandra måste hela tiden ha något att säga åt varandra, annars blir det tråkigt tycker Konttaniemi.

Hon lärde sig väva i en vävstuga i Rovaniemi och efter det var hon fast. Hon tycker om hur man kan jobba med strukturer på ett annat sätt än i till exempel stickning och hur det går att "blanda" färger då väften möter varpen. Hon är speciellt förtjust i yllevävning.

- Ylle tar fram färgerna och kan ge dem ett helt nytt djup och fin lyster beroende på hur garnet är spunnet.

Om man är nyfiken på yllevävning har Annika Konttaniemi några tips. Hitta en vävstuga nära dig om du inte har tillgång till en egen vävstol, där får man ofta hjälp av erfarna hantverkare. Varpen töjer så man får spänna på medan man väver. Man ska inte slå in garnet utan låta väften bli lika luftig som varpen, annars blir textilen för styv. Man ska inte mata in så mycket material som när man t.ex. väver i trikå, för då blir resultatet vågigt (om man inte vill få den effekten). Njut av vävningen och låt stressen rinna av dig och tiden ticka iväg.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

    Lättlagad och billig vardagsmat.

    Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

  • Soppa på ugnsbakad zucchini med frasig zucchinibrioche

    Frys in höstens vardagsmat på burk.

    Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.