Hoppa till huvudinnehåll

Åbobor gillar stadens odlingslådor

Mari Helin står vid säckar av muld och en blivande odlingslåda.
Mari Helin tar emot muld och en blivande odlingslåda i Annaparken. Mari Helin står vid säckar av muld och en blivande odlingslåda. Bild: Yle/Olga Pihlman annanpuisto,mari helin

För första gången någonsin har Åbobor möjlighet att grunda odlingar på stadens allmänna områden. De sista odlingslådorna sätts på plats i dag, måndag.

Åbo stad delar ut mull och odlingslådor på 90 platser i staden. I slutet av förra veckan hade man placerat ut 300 lådor och hittills har responsen från Åboborna varit översvallande.

Det har väckt helt otroligt mycket intresse.
― Mari Helin, Fastighetsverket.

Helin anser att staden nu är med om en trend då den är som allra kraftigast.

- Nu samlar vi in erfarenheter och ser vad det ska bli av det här. På hösten träffar vi odlarna och ser hur våren gick. Sedan bedömmer vi om satsninger upprepas senare, säger Helin.

Efter måndag delas inga fler lådor ut. Räknar man ihop alla lådor är det fråga om ungefär 170 000 liter mull.

Satsningen görs i samband med det nationella evenemanget Gröna Året. I år är det den femte gången Finland ordnar det Gröna Året.

Yle/Olga Pihlman.

Artikeln uppdaterades 11:42, för att rätta till hur mycket mylla alla lådor rymde sammanlagt.

 • Orginalskådespelare i The Bold and the Beautiful.

  Ge din kompis en ålderskris

  Om du ännu inte har haft en ålderskris så har du det snart.

  Är du äldre än Sovjetuniones första McDonald's? Är du lika gammal som internet? Vi skapade en lista där du kan se hur gammal du och dina vänner egentligen är.

 • Eld.

  Brand sprider rök i Brahestads centrum

  Branden härjar i gammal affärsbyggnad.

  Det brinner i en gammal affärsbyggnad i centrum av Brahestad i Norra Österbotten. Jourhavande brandmästaren uppger att byggnaden stod tom och att man inte misstänker att någon är inne i den.

 • Anneli Jäderholm står vid universitetsstranden i Vasa. Hon har en svart kappa på sig och en blå skjorta. Hon bär stora svartskalmade glasögon och har medellångt mörkt hår.

  "Motion och natur botar depression bättre än läkemedel"

  Läkare önskar frisk luft och gemenskap som rehabilitering.

  Att vistas i naturen och bland djur kan ha bra följder för någon som lider av psykisk sjukdom. Men det är ingen självklarhet att få ta till naturen som en rehabiliteringsmetod, trots att läkare kan rekommendera det.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Åboland