Hoppa till huvudinnehåll

Danmarks jury gav fel poäng i Eurovisionsfinalen

Jamala representerar Ukraina i Eurovisionen 2016.
Ukrainas representant Jamala fick 12 poäng av Danmark men skulle egenligen ha fått noll poäng. Jamala representerar Ukraina i Eurovisionen 2016. Bild: EBU / Andreas Putting Jamala,jamala,Eurovision Song Contest 2016,Ukraina,Krimtatarer

Danmarks jurymedlem Hilda Heick listade sina poäng i fel ordning under lördagens Eurovisionsfinal, skriver sajten Eurovisionworld. Ukraina, Australien och Sverige var bland de som drabbades av Heicks poängmiss.

Tanken var att ländernas jurymedlemmar skulle ranka de 26 uppträdandena i en ordning där nummer ett var den bästa och nummer 26 den sämsta. Men ordförande för Danmarks jury, Hilda Heick, listade i misstag sina poäng fel. När hon borde ha placerat Australien som en etta listade hon den som nummer 26.

Om Heidi Heick hade lyckats fylla i sina poäng rätt skulle Danmarks jury ha gett noll poäng till vinnarlandet Ukraina men på grund av missförståndet fick Ukraina alltså 12 poäng av jurymedlemmarna. Tolvan skulle egentligen ha gått till Australien.

– Det här är mitt stora misstag och jag erkänner det. Jag vill ändå betona att jag inte ännu är senil, även om flera Facebookanvändare skriver att jag borde pensioneras och hålla mig på avstånd från allting, sade Heick till Eurovisionworld.

Heicks misstag ledde även till att den danska juryn delade ut poäng till andra länder som skulle ha varit annorlunda om Heick listat sina poäng rätt. Bland annat fick Sverige fyra poäng istället för sju och Ryssland fick noll poäng istället för tre.

Misstaget påverkade ändå inte slutresultatet i Eurovisionsfinalen. Skillnaden mellan vinnaren Ukraina och Australien, som kom på andra plats, minskade ändå från 22 till 9 poäng då Danmarks misstag uppdagades.

Ursprunglig text: Hanna Nordenswan.

Uppdaterad kl. 11.14: Hilda Heick den enda jurymedlemmen som listade sina poäng fel.