Hoppa till huvudinnehåll

Ett rum att sätta sig ner och vänta på sin själ i

Rose-Maj Friman
Rose-Maj Friman Bild: Yle/Pia Lagus vcs

Sjukhussjälavården vid Vasa centralsjukhus firar 50 år i år. Som en del av jubileet invidges på måndagen ett eget stilla rum.

- Rummet har varit påtänkt ända sen år 1999-2000 och nu är det äntligen klart, säger Rose-maj Friman, chef för sjukhussjälavården.

Rummet är tänkt för stillhet, någonstans att dra andan. Rose-Maj säger att på finska har hon hört uttrycket "henkäyshuone" - bokstavligen "andningsrum".

- Det lär vara vetenskapligt bevisat att redan om man tillbringar 15-30 minuter i stillhet så blir man mera effektiv på arbetet och man är mera kreativ, säger Rose-Maj.

Ett rum för alla, ensamma eller tillsammans

Tystnad är för många en ganska ovanlig upplevelse numera. Vi omges ständigt av ljud och sjukhusmiljön är inget undantag.

- Naturljud är sen en annan sak. Det kan vi också få här via datorn och skapa ett ljudlandskap som påminner om de naturfotografier som finns här.

Det stilla rummet är till för alla som kommer till sjukhuset: patienter, vårdpersonal, anhöriga... Rummet är öppet dygnet runt och man kan komma dit ensam, med en vän eller tillsammans med sjukhusprästen.

- Vi finländare är rätt så vana att vara tillsammans och tysta. Det är ett naturligt sätt att vara tillsammans, säger Rose-Maj.

Stilla Rummet vid Vasa Centralsjukhus
Stilla Rummet vid Vasa Centralsjukhus Bild: Yle/Pia Lagus vcs