Hoppa till huvudinnehåll

Lovisaelever fick en bild av flyktingens vardag

elever vid lovisa högstadium bekantar sig med ett flyktingtält 16.05.16
Eleverna förstod att det inte kan vara roligt att sitta under moskitnätet inne i tältet i dagar, månader och kanske år. elever vid lovisa högstadium bekantar sig med ett flyktingtält 16.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus myllyharjun lukio

- Kan en människa välja om hon blir en flykting eller inte?

Frågan ställs till elever i Lovisanejdens högstadiums åttonde klass av stadens flyktinghandledare Erna Piirola.

Det blir alldeles tyst i salen, där Finlands Röda Kors byggt upp ett flyktingtält i så autentiskt utförande som möjligt.

flyktinghandledare erna piirola i myllyharjun lukio i lovisa 16.05.16
Flyktinghandledare Erna Piirola förklarade bland annat olika begrepp för skoleleverna. flyktinghandledare erna piirola i myllyharjun lukio i lovisa 16.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus finlands röda kors

Mera svåra frågor

Piirola levererar mera svåra frågor: Vilken är skillnaden på en immigrant och en flykting? Vilken är skillnaden på en kvotflykting och en asylsökande?

Tystnad råder. Piirola medger att frågorna är svåra till och med för en del vuxna att klara av. När hon kort redogjort för begreppen, ställer hon följande fråga: Vilka länder tar emot mycket flyktingar?

Nu är det många som vill svara. Alla är överens om att det är Sverige, Tyskland och Turkiet som tar emot de största mängderna flyktingar.

- Det stämmer. Men visste ni att också fattiga länder i Mellanöstern och Afrika tar emot flyktingar, frågar Piirola.

elever vid lovisa högstadium bekantar sig med ett flyktingtält 16.05.16
Enkelt och anspråkslöst var flyktingtältet enligt högstadieeleverna. elever vid lovisa högstadium bekantar sig med ett flyktingtält 16.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus flyktingtält

Trångt och dragigt

Det blir mycket information för eleverna att svälja och till slut får de testa hur det är att sitta trångt inne i tältet och inte göra någonting.

De får försöka sätta sig in i hur det känns att bo primitivt i veckor, månader, ja kanske till och med i år.

- Tältet verkade inte vara så värst vindtätt. Ökensanden blåser nog in. För att inte tala om att det inte fanns några vardagliga finesser överhuvudtaget, funderade Emil Ahoranta när lektionen i Myllyharjun lukio i Lovisa var över.

siiri terävä, simon lindroos och emil ahoranta
Högstadieeleverna Siiri Terävä, Simon Lindroos och Emil Ahoranta. siiri terävä, simon lindroos och emil ahoranta Bild: Yle/Stefan Härus emil ahoranta

Hur få mat? Hur tvätta sig?

Siiri Terävä tyckte att det var intressant att få sätta sig in i hur det är att bo så enkelt väldigt länge.

- Dessutom är det ju inte bara tältet som är problemet. Andra saker de säkert måste kämpa med är hur de ska få mat och var de ska kunna tvätta sig. Hur kan en stor familj bo i ett så litet tält? Det är svårt att förstå, säger Siiri.

Simon Lindroos är mest förvånad över att tältet är så enkelt och provisoriskt.

- Jag har trott att tälten har ordentligt tak. Det är nog svårt att tänka sig att bo så där en lång tid. I början skulle det kanske rentav vara lite spännande, men i det långa loppet är det säkert hårt, säger Simon.

elever vid lovisa högstadium bekantar sig med ett flyktingtält 16.05.16
Trångt, inte vindtätt, spartanskt tyckte Lovisaeleverna om flyktingtältet. elever vid lovisa högstadium bekantar sig med ett flyktingtält 16.05.16 Bild: Yle/Stefan Härus flyktingtält

Tanken med FRK:s flyktingtältturné i Finland är att öka medvetandet om flyktingarnas situation och kunna erbjuda upplevelser för alla sinnen om hur livet kan te sig i ett flyktingläger.

I Lovisa har man förevisat tältet för främst skolelever, men på måndag hade också allmänheten en chans att titta in i tältet i det finska gymnasiet i Lovisa.

Kontakt till flyktingar

Redan nu finns det flyktingar i Lovisa och Siiri Terävä har haft kontakt med några av dem.

- Jag kan inte säga att jag känner dem så bra ännu, men jag hoppas att jag ska kunna lära känna dem bättre, säger Siiri.

Av de 25 kvotflyktingar som Lovisa tagit emot, har en del redan kommit och också hunnit bekanta sig med staden. Flera flyktingar kommer under sommarens lopp. Dessutom har ju stadsfullmäktige beslutat att ta emot ytterligare 11 flyktingar senare i höst.

myllyharjun lukio i lovisa
Flyktingtältet var uppställt i Myllyharjun lukio. myllyharjun lukio i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus gymnasiet myllyharju