Hoppa till huvudinnehåll

Mycket krångel med e-recept - apotekarna kräver snabba åtgärder

Bild: Yle/Nora Engström
Bild: Yle/Nora Engström Bild: YLE/ Nora Engström webbdoktorn

Det har förekommit minst 14 avbrott i det nationella e-receptsystemet bara efter årsskiftet, trots att systemet har varit i bruk i flera år. I mars låg systemet nere i sju timmar och en del apotek kunde inte sälja receptbelagda mediciner på hela dagen.

På Finlands Apotekareförbund vill man nu få ett slut på avbrotten. Systemet är alldeles för sårbart med tanke på hur viktigt och kritiskt det är för alla finländare, anser man vid förbundet.

– Så här många avbrott på tre månader är för mycket, men jag förväntar mig att de blir färre i framtiden, säger Marja Ritala, ordförande för Finlands Apotekareförbund.

Apotekarförbundet har varit i kontakt med FPA som ansvarar för e-recepten i Finland. Där ser man allvarligt på avbrotten.

– Det är beklagligt och vi försöker göra allt vi kan för att undvika dem. Det beror delvis på det att den här tjänsten har vuxit kraftigt vilket har lett till vissa tekniska utmaningar som vi inte alltid har lyckats lösa, säger direktör Mikael Forss på Folkpensionsanstalten.

30 miljoner recept

E-receptet är ett lagstadgat och nationellt system som nu är i bruk inom hela den offentliga vården i Finland med undantag av Åland. Nästan all privat vård har också gått in för systemet. Årligen skrivs 30 miljoner elektroniska recept ut i Finland.

Ett avbrott i systemet innebär att apotekspersonal inte kan ge ut receptbelagda mediciner ifall man inte till exempel kan nå läkaren som skrivit ut medicinen. Det betyder att såväl läkare som apotekspersonal får jobba för högtryck för att lappa på när det nationella receptsystemet kraschar.

– En sådan dag blir det extra jobbigt, också i efterhand då vi behandlar recepten. Vi måste kanske ringa upp läkarna - men dem får man inte tag på eftersom också det råder kaos också bland dem, säger apotekare Susanne Lindberg på Sandvikens apotek i Helsingfors.

Ny teknik på gång

Såväl inom Läkarförbundet som inom Apotekarförbundet välkomnar man det elektroniska receptet och den digitala utvecklingen. Man hoppas ändå på bättre överlappande datasystem som förhindrar avbrott.

Enligt direktör Forss på FPA är de nya tekniska lösningarna på väg.

– Under hösten går vi över till ny teknik inom det elektroniska receptet och då ska det förhoppningsvis börja fungera till hundra procent eller mycket nära, säger Forss till Yle Nyheter.

Såväl läkarna som apotekarna önskar också att möjligheten att skriva ut pappersrecept hålls kvar i framtiden. Efter årsskiftet kan läkare skriva ut pappersrecept bara i undantagsfall.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes