Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmängd kokain beslagtogs i Colombia

Militär vaktar rekordmängden kokain som beslagtogs i Colmbia i maj 2016.
Militär vaktar rekordmängden kokain som beslagtogs i Colmbia i maj 2016. Bild: EPA kokain,narkotika,kokainbeslag,Colombia

Polisen i Colombia har lagt beslag på åtta ton kokain vid gränsen till Panama. Kokainet hittades i ett underjordiskt gömställe på en bananplantage i staden Turbo i de nordvästra delarna av landet.

Det är frågan om det största beslaget på kokain som gjorts i Colombia någonsin. Några större beslag har gjorts till havs. Colombia hör till världens största kokainproducenter.

Över 1,5 ton kokain var färdigt paketerat och färdigt för transport. Drogerna var sannolikt på väg till Nordamerika. Colombianska knarkgäng samarbetar i hög grad med mexikanska narkotikakarteller.

Tre personer greps i samband med ingripandet, medan tre personer uppges ha kommit undan. Colombias president Juan Manuel Santos tog till Twitter för att gratulera polisen för insatsen.

Flygangrepp mot knarksmugglare

Polisen meddelade att drogerna hört till det kriminella nätverket Clan Usuga. Gruppen uppges ha omkring 2 000 medlemmar och de är iblandade förutom narkotikasmuggling också i annan organiserad brottslighet. Det handlar om olaglig gruvverksamhet, utpressning och olika våldsbrott.

Colombianska myndigheter meddelade tidigare i maj att man har för avsikt att angripa kriminella nätverk genom flygangrepp. Det gäller främst tre grupper som är inblandade i narkotikahandel och olaglig gruvdrift – Clan Usuga, Los Pelusos och Los Puntilleros.

Det innebär att colombianska militären tar i bruk en strategi som tidigare främst använts mot gerillagrupper som FARC.