Hoppa till huvudinnehåll

Är högklackat ett måste också i Finland?

Måste du klä dig i klackar på jobbet? Bild: EPA/JAN WOITAS kvinnoskor

Storbritannien kritiseras för en lag som kan tvinga kvinnor att bära högklackat på jobbet. Men också i Finland kan du vara tvungen att bära kort kjol och klackar.

I Storbritannien ska parlamentet debattera en lag som tillåter arbetsgivare att säga upp arbetstagare som inte går med på att följa kraven på klädkoder. Kvinnor i landet har protesterat efter att de varit tvungna att bära högklackat på jobbet, något som påverkar både hållningen och rörelseförmågan och dessutom skapar hälsoproblem på lång sikt, enligt en av initiativtagarna.

I Finland är det oftast arbetsgivaren som bestämmer vad arbetstagaren ska ha på sig på jobbet. För till exempel poliser, väktare och byggarbetare är det självklart att alla ska ha på sig vissa kläder, men inom andra branscher är det inte lika självskrivet.

Sexistiska kläder som flygvärdinna

Sara Henriksson har tidigare arbetat som flygvärdinna och anser att klädkoden på hennes förra arbetsplats var sexistisk.

– Vi hade korta kjolar med ganska vågade slitsar. Visst kände man sig ganska snofsig, men jag fick nog också ganska många blickar och ibland tafsade passagerarna på oss, säger Sara.

Malin Henriksson
Sara Henriksson har arbetat som flygvärdinna. Malin Henriksson Bild: Privat malin henriksson

Ibland uppstod det väldigt obekväma situationer på flygplanet.

– Det var inte så kul att böja sig med sin korta kjol och djupa slits med rumpan i famnen på passagerarna, säger Sara.

Bolaget som Sara arbetade på erbjöd också flygvärdinnorna byxor, vilket hon ofta valde att använda.

Klacktvång på flyget

Enligt Sara är det i flera bolag kutym att flygvärdinnorna ska ha på sig högklackat vid påstigning, men på längre flygningar kan man byta till lägre klackar då planet är i luften.

– Om jag vägrat hade jag säkert fått en tillsägelse, då det står i vårt reglemente att vi ska ha på oss klackar på jobbet. Det fanns kabinchefer som tyckte att det är trevligare om vi alla går omkring med höga klackar då vi rör oss på flygfältet, säger Sara.

En Boeing 747 lyfter från Londonflygplatsen Heathrow i september 2014.
En Boeing 747 lyfter från Londonflygplatsen Heathrow i september 2014. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA London-Heathrow flygplats,flygtrafik,resenärer,flygfält,London,England,Storbritannien

Klädkoden har i grund och botten att göra med att kabinpersonalen se enhetlig ut och utstråla en viss auktoritet.

– Men den kändes ändå sexistisk. Visst hade männen också klädkoder, men med våra korta kjolar kändes det som att vi plötsligt dök tillbaka till 50- eller 60-talet, säger Sara.

Liberalare inom bankvärlden

Andra branscher där det traditionellt har varit viktigt att vara proper är exempelvis hotellbranschen och bankvärlden. Aktias chefsekonom Heidi Schauman säger att hon inte har märkt av något klacktvång eller liknande på sin arbetsplats.

– Ibland har jag platta skor och ibland har jag höga klackar, ibland har jag klänning, ibland har jag byxor, säger hon.

Heidi Schauman gästade Myteriet
Aktias chefsekonom Heidi Schauman. Heidi Schauman gästade Myteriet Bild: Claudia Rybin/Yle Yle X3M,myteriet

Heidi Schauman har beslutat att inte använda kavaj på jobbet.

– Många unga och nya arbetstagare känner sig tvungna att ha kavaj på jobbet, men jag har oftast klänning vilket går bra.

Heidi Schauman tycker sig se en förändring i hur kvinnor klär sig också inom bankvärlden.

– Kvinnor tar sig mer friheter och visar också sin personlighet med sin klädstil, säger hon.

Försvinner kostymnissarna?

Medan kvinnorna klär sig mer friare är männen fortfarande ofta klädda i kostym, men också där sker det en förändring, menar Schauman.

– Det finns verkligen inget kostymtvång och från exempelvis IT- och designbranschen, där klädkoden för länge sedan har förändrats, kryper en friare stil också in i bankvärlden.

Bland annat ser man detta då folk inte har kundmöten. På kontoret kan man då se folk i shorts och kortärmat, så även bankvärlden förändras enligt Heidi Schauman.

”Man jobbar i hotell för att jobba i en viss omgivning”

Inom hotellbranschen finns det ingen enhetlig klädkod, säger Mirkku Kullberg som arbetar med strategisk marknadsföring för hotellkedjan Kämp Group. Enligt henne är det en fördom att alla hotell har en väldigt strikt klädkod. Istället finns det väldigt olika sorters hotell med olika strikta klädkoder.

– På Kämp har vi en klänningskod, så alla kvinnor som arbetar på restaurang ska bära klänning och helst en svart sådan. Men skor är väldigt personligt så det är svårt att kräva att någon ska ha högklackade skor, säger hon.

Människor i Helsingfors
Hotel Kämp i Helsingfors. Människor i Helsingfors Bild: Yle/Tega Oke norra esplanaden i helsingfors

Enligt henne är det vikigt med en enhetlig kod för olika hotell. Vissa satsar mer på design och där kan jeans vara okej. Det viktigaste är att hotellet utåt ser ut på ett visst sätt.

– Då man arbetar på hotell så gör man det för att arbeta i en viss sorts omgivning, säger Mirkku Kullberg.

Men enligt henne är det viktigt att man själv också känner sig bekväm i de kläder man arbetar i eftersom man då också gör ett bättre jobb.

– Därför måste vi också vara lite friare i våra klädkoder, säger hon.