Hoppa till huvudinnehåll

Citykaninerna skulle lida i onödan ifall viruset spreds avsiktligt

En död kanin
En död kanin Bild: Stina Siren/Yle kaniner,kaninvirus

I princip skulle det gå att minska på antalet citykaniner genom att avsiktligt sprida RHD-viruset. Men på livsmedelsverket Evira ogillar man idén. Kaninerna skulle lida en smärtsam död.

Den senaste tiden har vildkaninerna i Helsingfors dött av ett virus som heter RHD, eller rabbit haemorrhagic disease.

Det finns två olika typer av viruset. Den äldre typen började långsamt sprida sig från Kina till Europa i mitten av 1980-talet. Den andra typen registrerades 2010.

- Det är ännu oklart vilken av typerna som kaninerna i Helsingfors har drabbats av, säger forskningsledare Tuija Gadd från Evira.

Större andel dör av den äldre virustypen

Enligt Gadd ser de kliniska bilderna för virustyperna lite olika ut, bland annat drabbas kaniner i olika åldrar i vardera virustypen. Den äldre virustypen är mycket dödlig: 80-90 procent av kaninerna som drabbas dör. Den nyare virustypen dödar åtminstone 70 procent av de drabbade.

RHD-viruset kan smitta till tamkaniner, men inte till andra djur eller människor.

Kaninerna som drabbas lider en smärtsam död

Enligt Gadd skulle man i princip kunna använda viruset som en biologisk bekämpningsmetod genom att sprida det på gräsmattor och andra ställen som kaninerna vistas i. Men det är etiskt fel – kaninerna skulle lida i onödan.

- Först och främst dör inte alla kaniner som drabbas. Och viruset orsakar mycket smärta. En del av kaninerna kan vara sjuka länge, till och med några veckor och sedan dö på grund av leverskador, säger Gadd.

- Ur etisk synvinkel skulle jag inte rekommendera det.

Ursprunglig text: Elina Jämsen/Yle Helsinki

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen